main logo
1488

A picat un Guvern şi a fost învestit altul. Evenimentele din politica de la Chișinău

Timp de cinci luni s-au atacat reciproc, iar ziua de 6 noiembrie a fost piatra de încercare a relaţiei dintre PSRM şi blocul "ACUM". Mărul discordiei: procurorul general.

A picat un Guvern şi a fost învestit altul. Evenimentele din politicăFoto: Știri.md

Totul a pornit de la ministrul Justiţiei, care a anunţat că anulează concursul pe care acelaşi ministru îl organizase pentru numirea candidaţilor la funcţia de procuror-şef, transmite Știri.md cu referire la publika.md

Gaz pe foc a turnat şi premierul Maia Sandu care, în aceeaşi zi, şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului să propună candidaturile la funcţia de procuror general.

Joi, 7 noiembrie. Clasa politică şi întreaga societate fierb în aşteptarea unui singur răspuns: va cădea sau nu Guvernul Sandu? După cinci luni de guvernare, timp în care apa şi merindele de pe corabie par a fi pe terminate, deputaţii vor decide dacă Maia Sandu şi cabinetul ei mai rămân la putere sau îşi fac bagajele. Până una alta, PSRM pregăteşte o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu şi îi aşteaptă pe deputaţii coaliţiei la discuţii.

Vineri, 8 noiembrie. PSRM a rupt acordul cu ACUM şi a înregistrat o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu, după ce premierul a refuzat să accepte ultimatumul socialiştilor şi să renunţe la proiectul asumării răspunderii pe înaintarea candidaţilor la funcţia de procuror general. Guvernul Sandu a mai făcut un PAS spre prăpastie, iar ţara noastră a fost aruncată într-o nouă criză politică de proporţii. În aceste condiţii, ruptura dintre PSRM şi ACUM a devenit inevitabilă.

Luni, 11 noiembrie. Socialiştii şi cei din ACUM nu au fost în stare să găsească soluţia de compromis pentru a nu arunca Moldova într-o nouă criză politică. Premierul a fost chemat la raport, să răspundă la întrebările deputaţilor. iar şansele ca ţara noastră să rămână fără executiv au crescut considerabil. A fost o nouă zi politică de foc.

Marţi, 12 noiembrie. Inevitabilul s-a produs, iar Guvernul Sandu este deja istorie. Nefireasca poveste de dragoste dintre blocul ACUM şi PSRM a durat doar cinci luni şi a culminat cu un divorţ răsunător. Guvernul a fost debarcat prin moţiune de cenzură, de 63 de deputaţi din fracţiunile PSRM şi PDM. Maia Sandu şi Andrei Năstase au revenit acolo de unde au pornit, adică în stradă.

Miercuri, 13 noiembrie. Prima zi de discuții dintre fracțiuni şi şeful statului au dat şi primele rezultate. PSRM a anunţat că sprijină iniţiativa şefului statului privind învestirea unui guvern minoritar. De cealaltă parte, blocul ACUM nu o acceptă decât pe Maia Sandu ca premier. La rândul lor, democrații au declarat că NU sunt gata, deocamdată, să facă o coaliţie cu niciuna dintre cele două foste componente ale alianței de guvernare. Între timp, statisticile arată că preţurile cresc, iar mediul de afaceri priveşte neputincios la incapacitatea clasei politice de a scoate țara din criză.

Situaţia politică din ţară s-a schimbat cu viteza luminii. În 48 de ore, a căzut un guvern şi a fost învestit altul. Graba ameţitoare cu care s-a întâmplat totul ridică foarte multe semne de întrebare. De la un guvern convenţional european, votat în semi-întunericul din clădirea Parlamentului în 8 iunie, la un guvern doldora de "tehnocraţi" prezidenţiali, care până mai ieri lucrau în echipa lui Igor Dodon şi a socialiştilor. 

La mijlocul unui noiembrie fierbinte, deputaţii spun că au votat noul Guvern pentru a NU lăsa ţara neguvernată în prag de iarnă. Moldova, ai un nou executiv minoritar. Cel mai recent Cabinet de acest tip, condus de Chiril Gaburici, a rezistat doar jumătate de an.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării