A 13-a ediție a conferinței ce vizează absorbția fondurilor europene
A 13-a ediție a conferinței ce vizează impulsionarea absorbției fondurilor europene a avut loc la 16 aprilie, la Bruxelles.
Într-o conferință de presă la IPN, președintele Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, Iurie Calestru, a declarat că evenimentul a avut drept scop susținerea autorităților centrale ale Republicii Moldova în demersul de integrare europeană prin stabilirea parteneriatelor interinstituționale, transmite Știri.md.
Iurie Calestru a remarcat că în cadrul evenimentului s-a reușit crearea unui loc de dezbateri între factorii de decizie din spațiul românesc și european pentru a crea cadrul necesar în vederea preluării bunelor practici de către invitații de pe ambele maluri ale Prutului.
Potrivit lui Iurie Calestru, schimbul de informații și opinii cu oficialii Comisiei Europene a permis clarificarea multor întrebări adresate de participanți, fiind puse totodată bazele pentru colaborările viitoare între reprezentanții din Republica Moldova și România și UE.
„La Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, analizăm cele mai potrivite căi de susținere a autorităților Republicii Moldova în demersul de integrare europeană prin stabilirea parteneriatelor interinstituționale care vor impulsiona rata de absorbție a fondurilor europene, preluând bunele practici ale omologilor din România și UE. IDEP este o organizație apolitică, recunoscută la nivel național, regional și european, pentru inițiativele sale cu impact major discutate cu actorii cheie din politicile publice europene și regionale în cadrul dezbaterilor ample organizate la nivel înalt”, a mai spus președintele IDEP.
El a adăugat că România are un grad de absorbție a fondurilor europene impresionant în exercițiul financiar multianual anterior, de peste 91%. În acest sens, specialiștii din cadrul instituțiilor din România și UE ar putea transmite din experiența lor pro activă omologilor moldoveni cele mai bune exemple de urmat.
Iurie Calestru susține că IDE, anticipând depunerea cererii de aderare la UE, începând cu ianuarie 2022 a organizat cursuri pentru dobândirea competențelor în domeniul managementului proiectelor. Scopul acestor formări cu echipele manageriale ale instituțiilor cheie din Republica Moldova a fost și este de creare a competențelor, schimbul bunelor practici cu omologii din România și extinderea rețelei de cooperare pentru viitoarele parteneriate.
Crearea unei rețele de cooperare și a parteneriatelor interinstituționale, alături de o bună pregătire a potențialilor implementatori moldoveni, va impulsiona procesul absorbției și implementării cu bune rezultate, asigurând o absorbție spre 100% a fondurilor europene, inclusiv și alinierea promptă a Republicii Moldova la standardele europene.
Citește și: Pentru prima dată Moldova va avea acces la programul Interreg Europa