main logo
2224

Avertizare meteorologică: Cod Galben de pericol de incendiu în Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis astăzi, 6 iunie, Cod Galben de pericol de incendiu.

Avertizare meteorologică: Cod Galben de pericol de incendiu în Moldova

Fenomenul vizat este valabil pentru perioada 7-13 iunie 2023, transmite Știri.md.

În intervalul respectiv, în zonele de nord și centru ale țării, pe arii extinse se prevede pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

În funcţie de evoluţia și intensitatea fenomenelor meteorologice, SHS va actualiza informațiile.

Riscuri:

  • este posibilă aprinderea culturilor agricole, depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.

Se recomandă:

  • evitarea utilizării focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu;
  • restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.

În contextul avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă cetățenii să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor. 

Astfel, responsabilii informează că, în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, orice scânteie poate provoca incendii de vegetație, dar și în sectorul locativ. Oamenii sunt rugați să se abțină de la utilizarea focului în preajma lanurilor, spațiilor forestiere, precum și a locurilor de agrement cu scopul prevenirii izbucnirii incendiilor pe arii extinse. 

De asemenea, maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor și a altor situații de risc. În situații de risc, oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.


Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării