Ziua refugiatului în România: Aici devin dentist, acolo eram soldat
Sute de oameni din toate colțurile lumii, care au început o nouă viață în România, s-au întâlnit pe faleza Dunării, la Galați.
De Ziua Internațională a Refugiatului, la 20 iunie, au vrut să își facă auzite poveștile, dramele, care i-au făcut să își lase în urmă familiile și casele, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.
La standurile de vânzare cu produse hand-made, Irina, o ucraineancă din Odessa, povestește că s-a refugiat la noi împreună cu cei doi copii, de zece și 17 ani. A învățat limba română și este bucuroasă să stea de vorbă cu oricine se oprește să îi admire creațiile.
Irina Horokh, refugiată din Ucraina: „Se face cu mâinile, fără croșetă și vom avea... Acesta este începutul. Sunt foarte recunoscătoare că oameni de aici, românii, și din Galați în special, ne-au primit pe noi foarte călduros. Nu avem viitor, clar, toți ucrainenii, pentru că războiul se continuă”.
Hatem este de patru ani în România. A plecat din Yemen la 20 de ani, când și-a lăsat cu mare durere în suflet familia și prietenii. În România, este student la Stomatologie, are o iubită româncă și tot aici își vede viitorul.
Aljabwobi Hatem, refugiat, student din Yemen: „Am ajuns aici, am fugit, de fapt, de război. Și am ajuns în România și, să fiu refugiat, este o șansă. Mulți oameni, când zic că ești refugiat, o iau în sens rău, dar refugiați în viață este o șansă pe care o iei că schimbi total viața. Aici devin dentist, acolo eram soldat, acolo nu ajutam pe nimeni”.
Numărul refugiaților din țara noastră a crescut mult în ultima perioadă.
Daniela Kaufusi, organizator, Fundația Inimă de Copil: „La începutul războiului intrau, prin cele trei puncte de frontieră din apropierea orașului nostru, în jur de 10 - 15.000 pe zi. Sunt în jur de 2.000 - 2.500 de refugiați ucraineni”.
Kylie Alcoba Wright, reprezentantul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați: „Refugiații au fost foarte bine primiți oriunde în România. În viața de zi cu zi au asigurate drepturile fundamentale, au acces la educație, la locuri de muncă, pot beneficia de un trai în siguranță. Cei mai mulți sunt din Ucraina, dar sunt și din Siria, Afganistan”.
80% dintre refugiații care au ajuns în Galați sunt femei și copii.