Ziua Internaţională a Femeilor în Știinţă, marcată la 11 februarie
Uniunea Europeană avea în anul 2018 aproximativ 15 milioane de oameni de ştiinţă şi ingineri: 59% erau bărbaţi şi 41% femei, arată un raport Eurostat publicat de Ziua Internaţională a Femeilor și Fetelor cu activităţi în domeniul Știinţei.

În România, aproape jumătate dintre inginerii şi oamenii de ştiinţă angajaţi sunt femei. Ziua Internaţională a Fetelor şi Femeilor în Știință a fost marcată pentru prima dată la 11 februarie 2016, la sediul central din New York al ONU, transmite Știri.md cu referire la rfi.ro.
Circa 41% dintre oamenii de ştiinţă şi inginerii angajaţi în România în anul 2018 erau femei, o proporţie egală cu media Uniunii Europene, arată raportul Eurostat. Datele arată că dintre cei circa 553.800 oamenii de ştiinţă din România, 326.000 erau bărbați și 227.000 femei.
În patru state membre UE, majoritatea oamenilor de ştiinţă şi inginerilor sunt femei. Pe primul loc în clasament este Lituania, cu un procent de 57% femei angajate în domeniul ştiinţific, urmată de Bulgaria și Letonia, cu 52% şi cu 51%.
În schimb, mai puţin de o treime din oamenii de ştiinţă şi ingineri erau femei în Finlanda (29%), Ungaria (30%), Luxemburg (31%) şi Germania (33%).
Bărbaţii domină însă cu 79% sectorul manufacturier. Raportul dintre sexe este mult mai echilibrat în sectorul serviciilor, mai exact 54% dintre angajaţi sunt bărbaţi şi 46% femei, la nivel european.
În prezent, mai puţin de 30% dintre cercetătorii din întreaga lume sunt femei, potrivit rapoartelor ONU, în timp ce datele UNESCO arată că doar aproximativ 30 la sută dintre fete aleg domeniile ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică în învăţământul superior.
Printre obiectivele marcării Zilei Internaţionale a Femeilor și Fetelor cu activităţi în domeniul știinţei se numără stoparea tuturor formelor de discriminare faţă de fetele şi femeile din domeniul ştiinţei; accesul gratuit la educaţie ştiinţifică primară şi secundară al tuturor fetelor; asigurarea accesului egal al tuturor femeilor la o educaţie accesibilă şi de calitate tehnico-ştiinţifică, profesională şi terţiară, inclusiv cea la nivel de universitate; creşterea substanţială a numărului de femei de toate vârstele care au competenţe relevante, inclusiv competenţe tehnice şi profesionale, pentru ocuparea forţei de muncă, locuri de muncă decente şi antreprenoriat.