Zelenski: Rusia a câștigat în Georgia. E pe cale să o facă și în Moldova
Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a spus că Occidentul ar trebui să admită că Rusia a „câștigat” în Georgia și că este pe cale să facă același lucru în Moldova, cu excepția cazului în care Occidentul nu trece peste retorica de a nu depăși liniile roșii impuse de Moscova, relatează Reuters.
„Trebuie să recunoaștem că astăzi Rusia a câștigat în Georgia. Mai întâi, au luat parte din Georgia, apoi au schimbat politica, guvernul. Și acum (Georgia) are un guvern pro-rus”, a spus el, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.
Rezultatele oficiale ale alegerilor de sâmbătă din Georgia oferă partidului de guvernământ „Visul Georgian” o majoritate în Parlament, cu 54% din voturi. Scrutinul a fost puternic contestat de opoziție care a anunțat că va boicota noul legislativ în semn de protest față de un rezultat pe care îl considerat ilegitim. De asemenea, președinta Salome Zurabișvili a îndemnat la protest acuzând o fraudă electorală.
Zurabișvili a declarat luni pentru Reuters că „Visul Georgian” a folosit „metode” rusești pentru a falsifica rezultatul alegerilor, invocând două sondaje de exit-poll care au indicat o victorie a opoziției.
Duminică, este programat turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, iar Zelenski a transmis că Rusia este „pe cale” să facă același lucru ca în Georgia și în Moldova.
„Și vor face, dacă desigur Occidentul nu va opri dialogul (împotriva) trecerii liniilor roșii”, a precizat Zelenski.
Pe 20 octombrie, Maia Sandu a acuzat fraudarea votului după scorul strâns la referendumul pentru aderarea la UE, pe care l-a numit „un atac fără precedent asupra democrației”.
„Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a mai spus Sandu.
În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că „dacă ea spune că nu a primit voturi din cauza anumitor grupări criminale, trebuie să prezinte dovezi”.
„Și ar fi frumos ca doamna Sandu să explice acestui număr atât de mare de voci care nu sunt de acord cu politica ei. Sunt și acestea grupări criminale? Sau ea vrea să spună că cetățenii moldoveni care nu o susțin sunt asociați cu bande criminale? Există o mulțime de nuanțe aici”, a încheiat Peskov.