Zelenski cere ONU să condamne teroarea energetică a Rusiei
Vladimir Zelenski a cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să oprească Rusia. Distrugerea rețelei energetice a Ucrainei este o crimă împotriva umanității, a spus liderul de la Kiev.

Consiliul de Securitate al ONU este însă lipsit de putere, atâta vreme cât Rusia, membru permanent, are drept de veto, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
Au trecut 9 luni din acest război, începe cea de-a zecea, în frig și întuneric. Trupele rusești au lansat, ieri, atacuri masive cu rachete asupra principalelor orașe din Ucraina și asupra rețelei energetice. Toate centralele au fost oprite, din cauza avariilor provocate de bombe.
În Kiev, patru oameni au murit și 34 au fost răniți, printre care și cinci copii. 80% din oraș a rămas fără apă și curent electric.
Oficialii ucraineni spun că Rusia a lansat 70 de rachete de croazieră de pe nave aflate în Marea Neagră și Marea Caspică și de pe un bombardier TU-95.
Infrastructura energetică a Ucrainei a fost puternic afectată. În Lvov, guvernatorul regiunii a spus că orașul a rămas fără electricitate. Imagini de la Odesa arată magazinele din centrul orașului care sunt alimentate de generatoare cu combustibil.
Toate centralele nucleare, termice și hidrocentralele țării au fost parțial oprite ca urmare a atacului rușilor.
Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Electricienii lucrează, salvatorii lucrează. Vom reconstrui totul. Vom trece peste toate. Pentru că suntem un popor care nu poate fi înfrânt. Când temperaturile sunt sub zero afară și zeci de milioane de oameni rămân fără electricitate, căldură și apă din cauza rachetelor rusești care lovesc instalațiile energetice, aceasta este, evident, o crimă împotriva umanității.
Lumea nu poate fi ținută ostatică de un terorist internațional. Rusia face din curentul electric un instrument mai puternic decât Carta ONU.
Teroarea rusă a dus la o pană de curent - și nu numai în Ucraina. S-a stins lumina și în Moldova vecină. Toată lumea ar trebui să înțeleagă ce vrea să obțină Rusia prin astfel de lovituri. Teroarea energetică este un analog al utilizării armelor de distrugere în masă.
Trebuie și putem reda un sens real tuturor lucrurilor și în primul rând Cartei ONU. Avem nevoie de deciziile voastre! Vă rog cu stăruință să luați măsuri concrete pentru a proteja umanitatea și viața!"
Rusia încearcă de multă vreme să transforme Consiliul de Securitate al ONU într-o platformă pentru retorică.
Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU: "Ceea ce auzim de la domnul Zelenski și de la susținătorii săi nu este deloc disponibilitatea pentru a obține pacea, ci mai degrabă un limbaj al amenințărilor și al ultimatumurilor nechibzuite."
Nebenzia a declarat că pagubele produse infrastructurii ucrainene au fost cauzate de rachetele lansate de sistemele de apărare aeriană ucrainene care s-au prăbușit în zone civile după ce au fost lansate împotriva rachetelor rusești și a cerut Occidentului să nu mai furnizeze Kievului rachete de apărare aeriană.
Gheorghe Leuca, ambasadorul Moldovei la ONU: "Agresiunea rusă împotriva Ucrainei are implicații mult mai profunde asupra Republicii Moldova din punctul de vedere al securității, aduce instabilitate."
Continuarea atacului asupra infrastructurii energetice a Ucrainei a lăsat Moldova din nou în întuneric, după un incident similar în 15 noiembrie, când peste 50% din țară a rămas fără electricitate.