Zelenski: Armata de 800.000 de militari a Ucrainei, un bonus pentru NATO
Președintele Vladimir Zelenski a declarat că aderarea la NATO este în continuare una dintre cele mai importante garanții de securitate pentru Ucraina.
El susține că o armată ucraineană de 800 000 de militari ar fi un bonus pentru Alianță, în special în cazul în care președintele american Donald Trump va urma o politică de retragere a trupelor americane din misiunile de peste mări, a declarat el într-un interviu cu Associated Press, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
Zelenski a subliniat că orice acord încheiat cu Rusia ar fi doar o precondiție pentru o viitoare agresiune fără garanții de securitate din partea aliaților Ucrainei. Aderarea la NATO este în continuare principala alegere a Kievului, scrie Ukrainska Pravda. Președintele ucrainean consideră că aderarea la NATO este cea mai „ieftină” opțiune pentru aliații Ucrainei și, de asemenea, ar consolida statutul lui Trump din punct de vedere geopolitic.
„Cred cu adevărat că acestea sunt cele mai ieftine garanții de securitate pe care Ucraina le poate obține, cele mai ieftine pentru toată lumea... Va fi un semnal că nu este treaba Rusiei să decidă cine ar trebui să fie în NATO și cine nu, ci a Statelor Unite ale Americii. Cred că aceasta este o mare victorie pentru Trump”.
Zelenski a remarcat, de asemenea, că o armată ucraineană de 800 000 de oameni ar fi un bonus pentru Alianță, mai ales dacă Trump încearcă să aducă acasă trupele americane staționate în străinătate. El a adăugat că alte propuneri privind garanțiile de securitate ar trebui consolidate prin livrări adecvate de arme din partea SUA și a Europei și prin sprijinirea Kievului în consolidarea propriei sale industrii de apărare.
Zelenski a declarat, de asemenea, că propunerea franceză de a desfășura forțe europene în Ucraina pentru a descuraja agresiunea rusă prinde contur. Cu toate acestea, el a remarcat că rămân multe întrebări cu privire la structura de comandă și control, numărul de trupe și locurile de desfășurare a acestora.
El a spus că această problemă a fost abordată cu președintele francez Emmanuel Macron și Trump: „Am spus în prezența celor doi lideri că suntem interesați de acest lucru ca parte a garanției de securitate, dar nu ca singura garanție de securitate. Asta nu este suficient”.
„Imaginați-vă, există un contingent. Întrebarea este cine este la conducere? Cine este cel principal? Ce vor face dacă vor exista atacuri rusești? Rachete, debarcare, atac de pe mare, trecerea frontierei terestre, ofensivă. Ce vor face ei? Care sunt mandatele lor?” s-a întrebat președintele Ucrainei.
Când a fost întrebat dacă i-a adresat aceste întrebări direct lui Macron, Zelenski a răspuns: „Suntem încă în procesul acestui dialog”.