Vladimir Zelenski a participat la Liga Statelor Arabe. Ce a menționat
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a vorbit la summitul Ligii Statelor Arabe (LAS) din Arabia Saudită. Această organizație reunește țări arabe, ele sunt în mare parte neutre în raport cu războiul ruso-ucrainean, dar pentru prima dată din 2011, liderul sirian Bashar al-Assad, un susținător devotat al președintelui rus, Vladimir Putin, a venit la summit.

Summit fără prieteni vădiți
Pe lângă summit-ul în sine, Zelenski are planificate o serie de întâlniri bilaterale. El va discuta despre prioritățile ucrainene, precum eliberarea deținuților politici, captivilor și deportaților, formula pentru pace și asigurarea securității energetice a Ucrainei. O altă prioritate este protecția musulmanilor ucraineni. Deoarece majoritatea celor care sunt supuși represiunii în Crimeea ocupată sunt adepții islamul, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.
Şeful Biroului Preşedintelui Andrei Iermak a mai spus că scopul vizitei este consolidarea relaţiilor bilaterale şi a legăturilor cu lumea arabă.
Potrivit canalului saudit Al Arabiya TV, Zelenski a fost invitat ca oaspete de onoare și a ajuns la Jeddah cu un avion al guvernului francez. Aceeași invitație face parte din eforturile Arabiei Saudite de a rezolva conflictul militar dintre Rusia și Ucraina.
„Rusia este slabă. O învingem chiar și atunci când are mai multe arme în mâini. Agresivitatea ei vine nu din forță, ci din conștientizarea că timpul imperiilor a trecut. Asta pentru că timpul națiunilor libere independente nu va expira niciodată. Și Ucraina dovedește acest lucru, așa cum demonstrează Liga voastră (Liga Statelor Arabe – n.red.)”, a spus Zelenski, adresându-se participanților la summit.
El a remarcat, de asemenea, experiența pozitivă de lucru cu Arabia Saudită pentru eliberarea prizonierilor și a invitat alte țări arabe să se alăture eforturilor de pace. Secretarul de presă prezidențial Serghei Nikiforov a adăugat în live-ul tradițional că Kievul este interesat să ajute Riad să returneze alți copii captivi și deportați.
Liga Arabă este formată din 22 de membri: Egipt, Sudan, Somalia, Djibouti, Comore, Irak, Iordania, Siria, Liban, Algeria, Libia, Tunisia, Maroc, Mauritania, Yemen, Kuweit, Arabia Saudită, Qatar, Bahrain, Oman, Emiratele Arabe Unite și Autoritatea Palestiniană.
Aliatul lui Putin s-a retras din blocada diplomatică
Liga Arabă a suspendat participarea Siriei în 2011 din cauza unei represiuni brutale împotriva protestelor și a războiului care a urmat, care a ucis peste 500.000 de oameni și a strămutat milioane de refugiați. De atunci, Arabia Saudită și alte țări arabe fie au întrerupt, fie au degradat relațiile cu președintele sirian Bashar al-Assad. Dar la începutul lunii mai, Liga Arabă a salutat revenirea Damascului, iar gazda l-a invitat pe Assad la summit. De asemenea, este de așteptat să țină o serie de întâlniri bilaterale.
În apogeul războiului sirian, Federația Rusă a sprijinit regimul Assad cu intervenție militară și rămâne dependentă de Moscova pentru sprijin. Mai mult, mulți analiști occidentali sunt convinși că decizia președintelui rus, Vladimir Putin, de a invada Crimeea în 2014 a fost influențată de inacțiunea Occidentului față de atrocitățile lui Assad împotriva propriului popor, scrie Bloomberg.
În legătură cu crimele lui Assad, partea ucraineană și-a închis ambasada la Damasc în 2016, iar ambasada Siriei la Kiev în 2018. În vara anului 2022, în timpul unei invazii rusești pe scară largă, Siria a recunoscut „independența” părților ocupate de ruși din regiunile Donețk și Lugansk, după care Ucraina a rupt relațiile cu aceasta, iar în aprilie 2023 a început procedura de impunere de sancțiuni.
Demersurile neprietenoase ale Siriei includ, de asemenea, participarea navelor sale la exportul ilegal de cereale din teritoriile ocupate, furnizarea de arme către Federația Rusă și sprijinul deplin al regimului Putin.
În martie, Bashar al-Assad a vizitat Moscova și, la o întâlnire cu Putin, a declarat sprijin pentru războiul rusesc din Ucraina. El a remarcat, de asemenea, că rușii se presupune că „luptă cu neonaziştii și vechii naziști sprijiniți de Occident”.
În plus, informațiile ucrainene susțin că Assad i-ar fi promis 40.000 de mercenari.
Arabia Saudită ca mediator
Unul dintre cei mai influenți jucători din Orientul Mijlociu – Arabia Saudită – își menține o poziție neutră față de războiul ruso-ucrainean. Ea a cerut în mod repetat o detensionare și și-a exprimat disponibilitatea de a media o înțelegere.
În februarie 2023, ministrul de externe, prințul Faisal bin Farhan, a vizitat Kievul, unde s-a întâlnit cu președintele Vladimir Zelenski. În urma negocierilor, părțile au semnat un memorandum privind acordarea de asistență umanitară în valoare de 400 de milioane de dolari.
„Regatul ar dori să facă tot posibilul pentru a reduce severitatea ostilităților. După cum știți, orice război se încheie cu un dialog și o masă de negocieri. Dar, desigur, toate acestea ar trebui să fie sub auspiciile ONU și cu respect pentru drept internaţional”, a spus bin Farhan la acea vreme.
În plus, anul trecut, Arabia Saudită a jucat un rol de intermediar în eliberarea a 10 luptători străini ai Forțelor Armate ucrainene din captivitatea rusă. După aceea, Zelenski a fost de acord cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman să coopereze în continuare în această problemă.
Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari parteneri ai Statelor Unite în regiune. Cu toate acestea, acest lucru nu o împiedică să coopereze cu Federația Rusă. În special, în 2022 a devenit un partener comercial strategic al Federației Ruse, intrând în top 10 importatori de produse agricole rusești. Și în aprilie 2023, pentru prima dată în 10 ani, o navă de război a Marinei Ruse. Era fregata Amiral Gorshkov înarmată cu rachete hipersonice Zirkon.
Lumea arabă și războiul în Ucraina
Lumea arabă a reacționat în general cu reținere la invazia rusă a Ucrainei. Aceste țări nu au susținut sancțiuni împotriva Rusiei și nu au rupt legăturile cu aceasta. Se crede că acum, când Occidentul pierde războiul informațional în lumea arabă, țările obișnuite cu mulți ani de războaie încearcă să demonstreze neutralitate. În același timp, mulți dintre ei depind de cereale ucrainene.
În afară de Siria, nimeni nu a recunoscut ocupația rusă a teritoriilor Ucrainei. Unele țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, printre care Algeria, Irak și la început Emiratele Arabe Unite, s-au abținut de la votul pentru rezoluțiile ONU de condamnare a agresiunii ruse, dar ulterior le-au susținut, deși nu au depășit un gest simbolic.
După un an de război, unele legături cu Rusia s-au întărit, în timp ce altele s-au slăbit. Dar nici o singură țară arabă nu i-a întors spatele. Potrivit lui Fabrice Balanche, expert la Institutul Washington pentru Politica din Orientul Mijlociu, lumea arabă iubește puterea, iar Putin a demonstrat-o în Ucraina. Iar eșecurile de pe câmpul de luptă nu i-au speriat pe susținătorii agresorului dintre arabi, pentru că ei urăsc Occidentul și sunt gata să joace de mult timp, mizând pe Rusia și China, scrie BBC.
În același timp, uneori ies public cu inițiative de pace
„Acest război trebuie să se oprească, acest război și suferința pe care le-a provocat trebuie să se termine”, a declarat președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi la o conferință climatică la Sharm el-Sheikh din toamnă.
Potrivit documentelor secrete americane, Al-Sisi ar fi ordonat recent trimiterea în secret a până la 40.000 de rachete în Rusia. Casa Albă a spus că nu a văzut semne de asistență militară din partea Egiptului, iar The Washington Post a publicat alte date, conform cărora Cairo s-a răzgândit și a aprobat vânzarea de obuze de artilerie de 152 mm și 155 mm către Ucraina.
În plus, recent a devenit cunoscut faptul că Egiptul va lua parte la eforturile de mediere anunțate de președintele sud-african Cyril Ramaphosa. Se așteaptă ca misiunea africană să viziteze Kievul și Moscova în viitorul apropiat.
Despre disponibilitatea de a fi mediatori se vorbește și în Irak. Potrivit ministrului de externe Fuad Hussein, Bagdadul este pregătit să-și intensifice rolul grupului de contact pentru a „pune bazele negocierilor” dintre Rusia și Ucraina. Singura condiție este ca țările în conflict înseși să o ceară.
Pe baza votului ONU din februarie 2023, Siria rămâne singurul aliat arab al Rusiei. Membrii rămași ai Ligii Arabe susțin pe hârtie retragerea trupelor ruse din Ucraina și „formula de pace” a lui Zelenski. Acestea sunt, în special, Iordania, Djibouti, Mauritania, Oman, Qatar, Yemen, Emiratele Arabe Unite și Maroc.
Trebuie de menționat că acesta din urmă a participat și la reuniunile Grupului de contact în format Rammstein. În ianuarie, a devenit cunoscut faptul că Marocul a predat Ucrainei o serie de tancuri în stil sovietic, care erau în curs de modernizare în Cehia.