Vladimir Putin a ajuns în China: Din delegația lui fac parte 20 de guvernatori
Liderul rus Vladimir Putin a sosit joi dimineață (ora locală) la Beijing, China fiind prima destinație externă a șefului statului rus după realegerea sa și preluarea celui de-al cincilea mandat, relatează TASS.
Putin se va afla în China în cadrul unei vizite de stat. Conform protocolului diplomatic, statutul de vizită de stat este cel mai înalt în gradația vizitelor externe, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
Potrivit lui Iuri Ușakov, consilierul președintelui pentru afaceri internaționale, China nu a fost aleasă întâmplător pentru prima deplasare externă a președintelui, ci este un răspuns la un gest similar de prietenie făcut anul trecut de liderul chinez Xi Jinping. Vizita în China se va desfășura în două etape. Președintele rus va vizita Beijingul și Harbin.
La Beijing, Putin se va întâlni cu omologul său Xi Jinping. Liderii vor purta discuții oficiale, în format restrâns și lărgit, precum și discuții informale față în față.
Șeful statului rus este însoțit de o delegație reprezentativă, din care fac parte cinci viceprim-miniștri, precum și șefi ai agențiilor economice, diplomatice și de securitate, precum și șefii Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară, al Căilor Ferate Ruse, al Rosatom și al Roscosmos. În plus, Putin este însoțit de conducerea a 20 de regiuni rusești.
Ce urmărește Putin
Kremlinul vrea să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu China. China și Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina, declanșând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.
Alegând China pentru prima sa deplasare în străinătate de când a depus jurământul pentru un mandat de șase ani care îl va menține la putere cel puțin până în 2030, Putin trimite un mesaj lumii despre prioritățile sale și despre profunzimea relației sale personale cu Xi, scrie Reuters.
Într-un interviu acordat agenției chineze de știri Xinhua, Putin l-a lăudat pe Xi pentru că l-a ajutat să construiască un „parteneriat strategic” cu Rusia bazat pe interese naționale și pe o încredere reciprocă profundă.
„Nivelul fără precedent al parteneriatului strategic dintre țările noastre a fost cel care a determinat alegerea Chinei ca fiind primul stat pe care îl voi vizita după preluarea oficială a mandatului de președinte al Federației Ruse”, a declarat Putin. „Vom încerca să stabilim o cooperare mai strânsă în domeniul industriei și al înaltei tehnologii, al energiei spațiale și nucleare pașnice, al inteligenței artificiale, al surselor de energie regenerabilă și al altor sectoare inovatoare”, a enumerat Putin.
Putin, în vârstă de 71 de ani, și Xi, în vârstă de 70 de ani, vor participa la o seară de gală pentru a celebra 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, declarată de Mao Zedong în 1949.
Putin vine la Beijing pe urmele lui Blinken
Statele Unite prezintă China ca fiind cel mai mare concurent al său, iar Rusia ca fiind cea mai mare amenințare la adresa statului-națiune, în timp ce președintele american, Joe Biden, susține că acest secol va fi definit de o competiție existențială între democrații și autocrații.
Putin și Xi împărtășesc o viziune amplă asupra lumii, care vede Occidentul ca fiind decadent și în declin, la fel cum China contestă supremația SUA în toate domeniile, de la calculul cuantic și biologia sintetică la spionaj și puterea militară.
Putin va vizita, de asemenea, Harbin, în nord-estul Chinei, un oraș cu legături puternice cu Rusia. Nu a fost imediat clar dacă Putin va vizita sau nu și alte capitale din Asia după Beijing.
China și-a consolidat legăturile comerciale și militare cu Rusia în ultimii ani, în condițiile în care Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni împotriva ambelor țări, în special împotriva Moscovei pentru invazia Ucrainei.
Occidentul spune că China a jucat un rol crucial în a ajuta Rusia să reziste sancțiunilor și a furnizat tehnologie cheie pe care Rusia a folosit-o pe câmpul de luptă din Ucraina. Dar China, cândva partenerul junior al Moscovei în ierarhia comunistă globală, rămâne de departe cel mai puternic dintre prietenii Rusiei în lume - și principalul său furnizor de țiței.
Sosirea lui Putin urmează unei misiuni la Beijing, la sfârșitul lunii trecute, a secretarului de stat american Antony Blinken, în parte pentru a-l avertiza pe principalul diplomat chinez, Wang Yi, în privința aprofundării sprijinului militar pentru Rusia.
Consilierul de politică externă de la Kremlin, Iuri Ușakov, a declarat că cei doi lideri vor purta discuții informale joi seara, la un ceai, și că vor aborda subiecte legate de Ucraina, Asia, energie și comerț.
La discuții vor fi prezenți și noul ministru al apărării al lui Putin, Andrei Belousov, precum și ministrul de externe, Serghei Lavrov, secretarul Consiliului de Securitate, Serghei Șoigu, și consilierul de politică externă, Iuri Ușakov, alături de cei mai puternici directori executivi din Rusia.
Nu a fost imediat clar dacă directorul general al Gazprom, Alexei Miller, va merge în China, întrucât miercuri se afla într-o vizită de lucru în Iran.