Vatican, cel mai mic stat din lume: Istorie, funcționare și structură
Vaticanul, cel mai mic stat din lume și scena de desfășurare a conclavului care îl va alege pe succesorul Papei Francisc, decedat lunea trecută, este compus din două entități juridice, Guvernoratul Cetății Vatican și Sfântul Scaun, ambele conduse de papă, informează AFP.

Statul Vatican a fost creat în mod oficial pe 11 februarie 1929, odată cu semnarea Tratatului de la Lateran între Papa Pius al XI-lea și Benito Mussolini, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.
Ales cu o majoritate de două treimi din totalul voturilor exprimate în timpul unui conclav, papa deține dublul statut de șef al Bisericii Catolice și șef de stat, o caracteristică unică în lume.
Deși a renunțat la multe dintre caracteristicile monarhiei, papa are puteri absolute (executive, legislative și judiciare). Puterea sa temporală este exercitată în mod suveran și exclusiv pe 44 de hectare (dintre care o treime sunt grădini), formând cel mai mic stat din lume, chiar în inima Romei, echivalent cu o treime din suprafața principatului Monaco.
Vaticanul este prezent pe scena diplomatică prin intermediul Sfântului Scaun, o entitate de drept internațional, care deține statutul de stat observator la ONU.
Cetățenia vaticană are la bază un fel de „jus officii”, bazat pe un loc de muncă regulat și o reședință stabilă în oraș.
Populația Vaticanului cuprinde în prezent aproximativ 800 de cetățeni, inclusiv cardinali, reprezentanți diplomatici ai Sfântului Scaun (nunți apostolici), laici și preoți.
Securitatea sa este asigurată de Jandarmeria Vaticanului și de Garda Elvețiană Pontificală, cea mai veche armată din lume, creată în 1506 și renumită pentru uniformele sale cu dungi albastre, roșii și galbene.
Drapelul Vaticanului este un pătrat format din două benzi verticale, galbenă și albă, peste care sunt imprimate cheile Sfântului Petru, intersectate în formă de cruce, și Tiara papală, centrată deasupra lor.
Sistemul judiciar este similar cu cel din Republica Italiană, iar pedeapsa cu moartea a fost abolită abia în anul 1960.
Curia Romană, guvernul central al Bisericii Catolice, este formată din Secretariatul de Stat, 16 dicastere (ministere), șase organisme economice, trei tribunale și alte câteva academii și organisme.
Vaticanul are, de asemenea, un cotidian propriu, L'Osservatore Romano, un post de radio și televiziune, muzee celebre, o armată (Garda Elvețiană), o jandarmerie, un tribunal, un oficiu poștal, un supermarket, o farmacie, o gară și o benzinărie.
Imnul său național, „Marșul pontifical”, compus de Charles Gounod în 1869, este singurul din lume care este cântat în limba latină.
Salariile plătite angajaților laici sunt scutite de impozit. Sindicatele nu sunt permise, în timp ce asistența medicală și de laborator este gratuită.
O bancă, Institutul pentru Operele Religioase (IOR), aflată în centrul mai multor scandaluri în trecut, are sarcina de a gestiona bunurile care îi sunt încredințate de ordinele religioase și de alte organisme ale Bisericii Catolice.
În timp ce Curia gestionează funcționarea Bisericii Catolice, Guvernoratul Cetății Vaticanului este responsabil de administrarea funcțiilor regale ale micului stat.
Vaticanul este, de asemenea, unul dintre cei mai mari proprietari imobiliari din Roma și beneficiază de plăți legale din partea bisericilor locale.