main logo
400

Varșovia: Judecătorii Curții Supreme se opun reformei din justiție

Zeci de judecători ai Curții Supreme, îmbrăcați în toga oficială, au protestat, fără precedent, împotriva reformei instituției lor, reformă neagreată la Bruxelles.

Varșovia: Judecătorii Curții Supreme se opun reformei din justiție

Magistrata și șefa Curții Supreme, Malgorzata Gersdorf, și-a exprimat, marți, deschis opoziția față de puterea politică, refuzând să se pensioneze, așa cum cere reforma impusă de conservatorii partidului majoritar Lege și Justiție (PIS).

Conflictul între majoritatea judecătorilor Curții Supreme, dintre care 27 riscă să fie pensionați din oficiu, și puterea politică se înscrie într-un scandal mai vast între Varșovia și Comisia Europeană în legătură cu reformele judiciare lansate în numele unei eficiențe mai mari a justiției.

Aceste reforme sunt percepute și de adversarii lor ca încălcând principiul separărilor puterilor în stat, în beneficiul puterii politice.

Exprimând, de asemenea, o poziție critică față de acestea, Comisia Europeană a lansat, luni, o procedură de infringement de urgență împotriva Varșoviei. Aceasta ar putea duce la sesizarea Curții de Justiție a UE și la sancțiuni financiare.

La Varșovia, Malgorzata Gersdorf a fost primită, marți, de șeful statului. Președintele Andrzej Duda, fără să-i transmită un document prin care o informează oficial despre încheierea atribuțiilor sale, i-a semnalat aceasta în mod implicit, anunţând că un judecător al Curţii Supreme, Joze Iwulski, va asigura interimatul la conducerea instituţiei, în aşteptarea alegerii unui titular care să-i succeadă în funcţie.

Lovitura de teatru s-a produs atunci, Gersdorf anunțând că ea l-a desemnat pe același judecător, nu ca succesor al său, ci ca succesor ”în timpul absenței sale”. Ea a precizat după aceea că intenționează să-și ia concediu.

Cu umor, ea le-a precizat jurnaliștilor, după întâlnirea cu Duda, că a ajuns la o înțelegere asupra unui punct, informându-l că Iwulski este într-adevăr ”un judecător bun”, scrie Agerpres.

Experți intervievați de presa poloneză au estimat că Gersdorf și-a făcut bine jocul. Ea a desemnat un înlocuitor în mod coerent cu viziunea sa asupra reformei, pe care ea o refuză, considerând-o parțial neconstituțională.

În timp ce demersul președintelui Duda a părut mai puțin limpede: de fapt, Iwulski are vârsta de 66 de ani, altfel spus, el ar trebui să fie pensionat din oficiu și nu desemnat pentru a conduce Curtea Supremă.

El a cerut șefului statului să-și continue activitatea, așa cum îi permite legea, dar făcut-o bazându-se pe Constituție și pe principiul inamovibilității judecătorilor și nu conform procedurii prevăzute de reforma semnată de șeful statului.

Grupuri din opoziţie au cerut locuitorilor Varşoviei să vină la Curtea Supremă miercuri dimineaţa pentru a-i susţine pe judecătorii contestatari.

Marți, între 4.000 și 5.000 de oameni s-au adunat în fața sediului Curții supreme pentru a sprijini președinta acestei instituții.

Gersdorf a venit să le mulțumească și a primit aplauze atunci când a reafirmat că va rămâne în post până în 2020, conform mandatului său de 6 ani înscris în Constituție.

Șeful PIS, Jaroslaw Kaczynski, considerat principalul decident al Poloniei în spatele guvernului și al partidului conservator, a declarat marți că sfidarea judecătorilor se va termina ” pe termen lung printr-o înfrângere dezastruoasă”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării