main logo
1558

Vânzătorii chinezi îndeamnă americanii să păcălească tarifele lui Trump

China duce războiul comercial pe un nou câmp de luptă: reclame și promovări de produse pe feed-urile TikTok din Statele Unite ale Americii.

Vânzătorii chinezi îndeamnă americanii să păcălească tarifele lui TrumpColaj: Știri.md

Furnizorii chinezi au inundat rețelele de socializare americane în această săptămână, îndemnând utilizatorii să păcălească tarifele de 145% impuse de președintele Donald Trump Beijingului, cumpărând direct de la făbricile lor, transmite Știri.md, cu referire la stirileprotv.ro.

Un utilizator TikTok, cunoscut sub numele de Wang Sen, susține că este producător de echipamente originale pentru majoritatea mărcilor de lux, în timp ce stă în fața unui perete cu ceea ce par a fi genți Birkin.

„De ce nu ne contactați și cumpărați de la noi? Nu o să vă vină să credeți ce prețuri o să vă oferim”, spune el într-un clip, potrivit CNN.

Videoclipul său a fost ulterior dat jos de aplicație. Între timp, însă, DHgate, un magazin online rău famat, pentru că vinde imitații chinezești ale produselor de lux, a ajuns pe locul 2 în magazinul de aplicații Apple din SUA. O altă aplicație, Taobao, site-ul de comerț electronic OG din China, este pe locul 7.

Este foarte improbabil ca aceștia să fie furnizori reali pentru mărci precum Lululemon și Chanel, au declarat mai mulți experți pentru CNN. Producătorii legitimi semnează de obicei acorduri de confidențialitate, astfel încât este puțin probabil ca acești creatori să vândă produse reale.

Cu toate acestea, videoclipurile evidențiază nu numai anxietatea pe care tarifele o provoacă consumatorilor, ci și cât de mult se bazează cumpărătorii pe China. Acești creatori chinezi transmit mesajul că, în ciuda insistenței Casei Albe că politicile lor economice pun America pe primul loc, aceleași politici vor determina consumatorul american să piardă accesul la produsele sale preferate sau să plătească mai mult pentru acestea.

„Așa se poartă un război comercial”, se arată într-un comentariu la un videoclip care pretinde că îi prezintă pe furnizorii de jambiere Lululemon și care are peste 1,5 milioane de aprecieri.

TikTok nu a răspuns la solicitarea de a comenta aceste informații.

Nu cumpărați cu adevărat direct de la aceste branduri

Într-un videoclip, un influencer care poartă numele LunaSourcingChina prezintă două fabrici despre care spune că sunt situate în Yiwu, un oraș renumit pentru piața sa en-gros, susținând că brandul de îmbrăcăminte activă Lululemon își procură jambierele de 98 de dolari direct de la acestea.

„Cred că majoritatea dintre voi cunoașteți prețul Lululemon sau al altor mărci mari... și ghiciți ce, aici, în aceste două fabrici, le puteți obține pentru aproximativ cinci până la șase dolari”, a spus ea.

Cu toate acestea, Lulu a respins rapid aceste afirmații.

Într-un comunicat, Lulu a transmis că „nu lucrează cu producătorii identificați în videoclipurile online și îndemnăm consumatorii să fie conștienți de produsele potențial contrafăcute și de dezinformare”.

Cele două fabrici menționate în TikTok nu sunt incluse în lista furnizorilor Lululemon din aprilie 2025. Compania lucrează cu o serie de fabrici din China continentală, dar are, de asemenea, furnizori în țări precum Vietnam, Peru și Cambodgia.

Cu toate acestea, orice fabrică cu comenzi directe către consumatorii americani nu este probabil legală, spun experții.

Orice producător care produce pentru branduri cu nume mari are probabil obligații contractuale stricte de a nu dezvălui acest lucru, a declarat pentru CNN Hao Dong, lector superior în operațiuni și managementul proiectelor la Universitatea din Southampton. Cu siguranță nu ar vinde public pe internet acele produse cu nume mari.

Produsele din videoclipurile TikTok ar putea fi, de asemenea, dubluri și contrafaceri de înaltă calitate, pe care Lululemon a încercat anterior să le combată.

Adevărul din spatele luxului

Așadar, gențile de mână scumpe și ceasurile etichetate ca fiind fabricate în Italia sau Elveția sunt de fapt produse în China?

Răspunsul nu este „nici un da clar, nici un nu clar”, a declarat pentru CNN Regina Frei, profesor de sisteme durabile și circulare la Universitatea de Arte din Londra.

Multe mărci de lux vor preasambla unele articole sau hardware în China înainte de a asambla produsul final în Franța și Italia.

Acestea ar putea fi lucruri precum hardware-ul complicat pentru un ceas scump sau ambalajul pentru o geantă de designer. Dar nu există nicio modalitate de a ști pe deplin, din cauza celebrelor lanțuri de aprovizionare opace din industria luxului, a spus Frei.

Chiar și făbricile situate în Italia sau în alte țări pot avea în continuare legături cu China, cum ar fi proprietatea sau managementul străin.

„Dacă vorbim despre genți de mână foarte scumpe care implică multă muncă manuală, acestea vor fi probabil preasamblate undeva, iar apoi vor fi finalizate, să spunem, în Franța”, a spus ea.

Prin urmare, chiar dacă unele părți ale bunurilor de lux provin din China, nu există nicio garanție a măsurilor adecvate de siguranță și control al calității dacă cumpărați produsul final din aceste depozite de pe TikTok. De asemenea, nu există garanții sau returnări.

Și nu este clar cum aceste produse, chiar dacă sunt cumpărate direct de la producătorii chinezi, ar putea scăpa de tarifele de 145% ale lui Trump. Experții preconizează că și bunurile cumpărate direct de la producători de pe site-uri precum Temu și Aliexpress se vor confrunta cu creșteri de prețuri, odată cu eliminarea viitoare a scutirii de minimis pentru pachetele cu o valoare mai mică de 800 de dolari.

Confruntarea cu consumerismul

Pe măsură ce aceste videoclipuri ale producătorilor chinezi devin virale, dependența Americii de lanțurile de aprovizionare chineze și internaționale se află sub lumina reflectoarelor.

Această transparență îi forțează pe unii consumatori să se confrunte cu o întrebare aflată de mult timp în psihicul american: De unde provin de fapt produsele mele preferate?

„Dacă China ar înceta să producă, magazinele noastre ar fi goale”, a declarat Frei.

Dar atenția subliniază, de asemenea, impactul asupra mediului al comenzilor în masă de la producătorii chinezi - o practică ce a explodat în popularitate odată cu apariția unor magazine precum Shein și Temu, care au beneficiat de scutirea fiscală de minimis, în curând dispărută.

Expedierea individuală a pachetelor în întreaga lume este un „dezastru ecologic”, a declarat Frei.

Aceste pachete sunt ambalate individual în plastic și trimise cu avioanele sau navele de marfă în întreaga lume, creând o amprentă masivă de carbon, a spus Frei. Și, de multe ori, aceste articole ieftine sfârșesc ca gunoi.

„Asistăm la moartea capitalismului?”, a glumit un utilizator pe TikTok.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării