main logo
1166

Ungaria se retrage oficial din Curtea Penală Internațională

Legislativul de la Budapesta a votat pentru retragerea Ungariei din Curtea Penală Internațională. Anunțul a fost făcut de ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, pe rețele de socializare.

Ungaria se retrage oficial din Curtea Penală InternaționalăImagine simbol

După adoptarea legii, Ungaria trebuie să notifice Organizația Națiunilor Unite despre retragerea sa din Curtea Penală Internațională. Decizia va intra în vigoare peste un an, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Prin această decizie, refuzăm să facem parte dintr-o instituție politizată care și-a pierdut imparțialitatea și credibilitatea”, a menționat șeful diplomației ungare.

Budapesta a semnat Statutul de la Roma, tratatul internațional de constituire a Curții Penale Internaționale, în 1999 și l-a ratificat doi ani mai târziu.

Autoritățile maghiare au anunțat, la începutul lunii aprilie anul curent, intenția de a se retrage din cadrul CPI, în ziua în care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vizitat Budapesta. Chiar dacă pe numele acestuia este emis un mandat internațional de arestare, fiind acuzat de crime de război și împotriva umanității în Fâșia Gaza, Netanyahu nu a fost reținut, ceea ce a determinat CPI să ceară explicații.

Ungaria nu este prima țară care ignoră mandatele de arestare ale CPI în ultimii ani. În anul 2024, Mongolia a ignorat un mandat internațional de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, suspectat de deportarea ilegală a unor copii din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.

Statutul de la Roma este un tratat internațional care a creat Curtea Penală Internațională, o instanță juridică internațională permanentă cu competență de a judeca cele mai grave infracțiuni internaționale, cum ar fi genocidul, crimele împotriva umanității, crimele de război și crimele de agresiune.

Până în prezent, 123 de state au semnat sau au ratificat Statutul de la Roma, iar altele încă examinează semnarea și ratificarea acestuia. Printre țările care au ratificat Statutul de la Roma se numără majoritatea țărilor din Europa, inclusiv Republica Moldova, mai multe țări din America de Sud, Africa, Asia, Australia și Noua Zeelandă. SUA au semnat tratatul în timpul președinției lui Bill Clinton, dar nu l-au ratificat niciodată. Nu sunt parte la acord nici Rusia, China, India sau Israel.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării