main logo
367

Un tânăr a protestat cu o foaie albă în Kazahstan și a fost reținut de poliție

Un tânăr a protestat cu o foaie albă într-o piață din Kazahstan și a fost reținut de poliție. Aslan Sagutdinov, în vârstă de 22 de ani, a făcut un experiment public.

Kazahstan: Un tânăr care a protestat cu o foaie albă, reținut de poliție

A știut că va fi arestat în ciuda faptului că pe foaie nu scria nimic, nu scanda lozinci, iar acest lucru chiar s-a întâmplat. El a fost eliberat după câteva ore, dar nu este clar dacă i s-au adus sau nu acuzații, transmite Știri.md cu referire la Libertatea.ro.

Tânărul a vrut să arate că în țara lui libertatea de exprimare este puternic îngrădită. Video-ul cu arestarea lui, luni, în orașul Uralsk, a făcut înconjurul internetului. 

Băiatul a pus la cale acțiunea în condițiile în care primele alegeri prezidențiale după câteva zeci de ani vor avea loc în iunie. 

„Am vrut să arăt că prostia din țară a ajuns la un asemenea nivel încât Poliția mă va reține chiar dacă nu scria nimic pe foaie, nu era niciun slogan, nu scandam nimic”, a scris Aslan Sagutdinov pe Facebook, după ce a fost eliberat, potrivit New York Times. 

După ce imaginile s-au răspândit rapid în presa locală, mulți oameni și-au făcut poze ținând foi albe în mână, ca sprijin pentru ideea tânărului. 

Marți, un oficial al Poliției a declarat că suspectul „a fost eliberat în scurt timp de la reținere”, iar polițiștii „au acționat în limitele legii”. 

Bolatbek Beldibekov, șeful serviciului de presă al poliției a declarat pentru ziarul Uralskaya Nedelya că acuzația nu s-a referit la faptul că a demonstrat cu o pancartă albă, ci că ar fi luat în derâdere legile prin afirmația publică „nu există democrație și libertatea cuvântului în Kazahstan”.

Incidentul este văzut de organizațiile de apărare a drepturilor omului drept un exemplu al restricțiilor asupra libertății de exprimare. Pentru adunări publice, în Kazahstan trebuie aprobarea autorităților, iar cererea se depune cu zece zile înainte. Multe dintre ele nu primesc însă aprobare, arată sursa citată.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării