main logo
1442

Un tablou furat al lui Van Gogh, expus pentru prima dată după returnare

Tabloul a fost înmânat lui "Indiana Jones al lumii artei" după ce a fost luat din muzeul olandez aflat în izolare în timpul pandemiei de COVID-19.

Un tablou furat al lui Van Gogh, expus pentru prima dată după returnareFoto: adevarul.ro

Un tablou al lui Vincent van Gogh, furat și predat unui detectiv de artă olandez într-o pungă Ikea, a fost expus pentru prima dată de la momentul în care a fost returnat, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Tabloul "Parsonage Garden at Nuenen in Spring" din 1884, care valorează până la 6 milioane de euro (5 milioane de lire sterline), a fost prezentat presei la un muzeu din Rotterdam, cu daunele provocate de furt încă vizibile.

O zgârietură albă și adâncă poate fi observată în partea de jos a pânzei.

Restauratorul tabloului, Marjan de Visser, a declarat: "Aș numi-o una gravă, deoarece trece prin toate straturile, prin lac, prin straturile de vopsea și apoi în stratul de bază, care este alb.Dedesubt se află pânza originală, care este, de asemenea, puțin deteriorată", a adăugat ea, spunând că deteriorarea provine probabil din cauza faptului că pictura s-a lovit de ceva dur.

De Visser a declarat că a efectuat o investigație amănunțită asupra picturii, examinând materialele folosite, restaurările anterioare și modul în care a fost montată. "Fără să știi, nu poți face nimic, nu poți face o propunere pentru conservarea sa".

De Visser a îndepărtat deja murdăria de pe pictură și a început să îndepărteze o parte din lac, etape pregătitoare pentru restaurarea propriu-zisă.

Prezentarea de miercuri a fost destinată membrilor presei, dar publicul va putea vedea tabloul începând cu 29 martie la Muzeul Groninger din nordul Olandei.

Tabloul a fost furat într-un jaf la miezul nopții, în martie 2020, în timpul unui blocaj Covid 19, de la Muzeul Singer Laren de lângă Amsterdam, unde era împrumutat de la Groningen.

Imaginile video publicate de poliție arată un bărbat care sparge o ușă de sticlă în mijlocul nopții și iese în fugă cu tabloul ascuns sub brațul drept.

Nu s-a știut unde se află tabloul timp de trei ani și jumătate, până când acesta a reapărut în mod senzațional în posesia unui detectiv de artă cunoscut ca "Indiana Jones al lumii artei".

Un bărbat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită pentru propria sa siguranță, i-a înmânat tabloul lui Arthur Brand într-o pungă Ikea albastră, acoperită cu folie și îndesată într-o față de pernă.

Tabloul este de la o perioadă relativ timpurie a carierei lui Van Gogh, înainte ca prolificul artist să se lanseze în picturile sale post-impresioniste caracteristice de floarea-soarelui și autoportretele vii.

De Visser a spus: "Acesta este modul în care picta tânărul Van Gogh, înainte de a merge la academia de artă din Anvers."

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării