Un om mort și mai mulți dispăruți din cauza inundațiilor din Australia
Ploile torențiale au lovit sud-estul Australiei joi, provocând inundații fulgerătoare și determinând autoritățile să emită noi ordine de evacuare, în timp ce aproximativ 50.000 de persoane au fost avertizate că ar putea rămâne izolate, având în vedere că sunt așteptate noi precipitații în următoarele 24 de ore, transmite France24.

În localitatea Moto, situată la circa 400 de kilometri nord-est de Sydney, poliția a descoperit trupul neînsuflețit al unui bărbat de 63 de ani într-o locuință inundată. În alte zone, oamenii s-au refugiat pe acoperișuri pentru a scăpa de apele în creștere, în timp ce echipele de salvare au fost mobilizate cu elicoptere, bărci și drone pentru a-i localiza pe cei blocați, transmite Știri.md, cu referire la ziua.md.
Premierul statului New South Wales, Chris Minns, a declarat că „ne pregătim pentru vești și mai proaste în următoarele 24 de ore. Această catastrofă naturală a afectat grav comunitatea noastră”.
În Kempsey, un oraș agricol aflat pe malul râului Macleay, primarul Kinnie Ring a relatat că orașul a fost complet înconjurat de ape fără prea mult avertisment.
„Sunetul ploii pe acoperiș, care altădată era liniștitor, este acum asurzitor și înfricoșător. Nu am mai văzut un astfel de tip de inundație de multă vrem”, a spus primarul, adăugând că peste 20.000 de persoane din zona sa sunt izolate și nu au acces la medicamente sau provizii.
În total, aproape 50.000 de persoane ar putea rămâne izolate în regiunea Mid North Coast, unde râurile coboară din dealuri abrupte spre zonele joase. Autoritățile bănuiesc că cel puțin trei persoane sunt dispărute.
Ministrul pentru gestionarea situațiilor de urgență, Kristy McBain, a avertizat că ploile continuă și unele râuri încă nu și-au atins vârful de debit.
Fenomenul se adaugă unei serii de dezastre naturale care au lovit Australia în ultimele luni. Potrivit Universității Naționale Australiene, temperatura medie a apelor din jurul continentului a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată în 2024, ceea ce a contribuit la creșterea cantității de umiditate din atmosferă și, implicit, la precipitații mai intense.
„Din păcate, am devenit mai eficienți în mobilizarea resurselor pentru că vedem tot mai multe astfel de dezastre”, a declarat Minns.
Circa 2.500 de lucrători de urgență au fost mobilizați în regiune, împreună cu bărci de salvare, un număr semnificativ de elicoptere și sute de drone de căutare.