Un ingredient folosit des în mâncare poate provoaca depresie
Un nou studiu publicat în The Journal of Immunology vorbește despre ingredientul pe care îl folosești la fiecare mâncare, dar care poate provoaca depresie dacă îl consumi în exces. Felul în care te hrănești determină felul în care te simți. Organizația Mondială a Sănătății estimează că 5% dintre adulți sunt depresivi.

Consumul de sare este legat de apariția depresiei și a anxietății. Studiile arată că adăugarea sării în mâncare cauzează aceste simptome pe termen lung, transmite Știri.md cu referire la catine.ro.
Ingredientul pe care îl folosești la fiecare mâncare, dar care poate provoaca depresie dacă îl consumi în exces
Un ingredient omniprezent în alimentația noastră zilnică, adesea trecut cu vederea, este sarea. Deși esențială pentru funcționarea organismului, sarea poate avea efecte negative asupra sănătății mintale.
În acest articol, vom explora în detaliu modul în care un aport ridicat de sare poate contribui la dezvoltarea depresiei și a altor tulburări mintale, bazându-ne pe cercetări științifice recente.
Sarea, sau clorura de sodiu, este esențială pentru menținerea echilibrului electrolitic și funcționarea normală a nervilor și mușchilor. Cu toate acestea, consumul excesiv de sare este asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și, mai recent, tulburări mintale precum depresia și anxietatea, arată cei de la Medicalnewstoday.com.
Consumul ridicat de sare poate duce la inflamații sistemice, care afectează și creierul. Un studiu publicat în Nature Neuroscience a arătat că o dietă bogată în sare poate activa celulele imune din intestin, care apoi migrează către creier, provocând inflamații și afectând funcțiile cognitive.
Cercetări recente de la Universitatea din Edinburgh au demonstrat că o dietă bogată în sare poate crește nivelul hormonului de stres cu până la 75%. Acest lucru sugerează că un consum ridicat de sare poate amplifica răspunsul organismului la stres, contribuind la dezvoltarea tulburărilor de anxietate și depresie.
Studiile au arătat că o dietă bogată în sare poate duce la o scădere a activităților normale și o creștere a comportamentelor de evitare socială.
Un studiu pe adolescenți din mediul urban a constatat că un consum ridicat de sodiu și un aport scăzut de potasiu au fost asociate cu o creștere a simptomelor depresive. Acest lucru sugerează că o dietă dezechilibrată poate contribui la dezvoltarea depresiei în rândul tinerilor, spun cei de la Sciencedaily.com.
Cum afectează somnul consumul de sare în exces
Sodiul joacă un rol crucial în funcționarea neurotransmițătorilor, care sunt esențiali pentru transmiterea semnalelor între neuroni. Un dezechilibru în nivelurile de sodiu poate afecta negativ această transmitere, contribuind la apariția simptomelor depresive.
Amintim faptul că depresia este complexă și survine din cauza mai multor factori. Astfel, nu se poate cunoaște cu exactitate care este cantitatea de sare ce poate provoca depresie și anxietate. Doar specialiștii pot recomanda o dietă echilibrată care ajută fără doar și poate la menținerea unei vieți sănătoase.
Atunci când simți nevoia de o dietă bogată în sodiu, înseamnă că centrii plăcerii din creierul tău se activează.
Este o fază evolutivă normală. Sodiul este un nutrient esențial, însă consumat în exces dăunează fără doar și poate. Specialiștii recomandă 4 până la 6 grame de sodiu pe zi într-o dietă echilibrată a unul adult.
Variațiile percepției gusturilor diferă în funcție de fiecare individ în parte. Experiența senzorială vine încă din copilărie și influențează fără doar și poate alegerea felurilor preferate de mâncare pe parcursul vieții.