Un exod discret al canadienilor a început să afecteze SUA
Numărul cetățenilor canadieni care dețin locuințe secundare în Statele Unite și plănuiesc să-și vândă casele de vacanță din statele însorite Florida și Arizona a crescut brusc în această primăvară, mulți dintre ei fiind descurajați de răcirea bruscă a relațiilor dintre patria lor și SUA, relatează marți agenția Reuters.

Agenții imobiliari spun că văd din ce în ce mai mulți canadieni care vând aici, ceea ce duce la o scădere suplimentară a prețurilor proprietăților în statele americane cu climă caldă, care de mult timp atrag pensionari și turiști din Canada, o țară cunoscută pentru iernile sale lungi și reci, transmite Știri.md, cu referire la hotnews.ro.
Canadienii au cheltuit aproape șase miliarde de dolari pe imobiliare în SUA din aprilie 2023 până în martie 2024 - reprezentând 13% din toate tranzacțiile străine - mai mult decât orice altă naționalitate, potrivit datelor Asociației Naționale a Agenților Imobiliari din SUA. Aproape jumătate dintre locuințele cumpărate de canadieni au fost destinate vacanțelor, Florida, Arizona și Hawaii fiind principalele piețe.
Săptămâna trecută, Tracy și Dale McMullen și-au vândut casa de vacanță din Buckeye, Arizona, o proprietate pe care au deținut-o timp de cinci ani. Cei doi locuiesc în orașul canadian Alberta și petreceau de obicei între patru și cinci luni pe an în Arizona, dar declară acum că nu plănuiesc să revină.
„Am decis să vindem proprietatea după ce actualul președinte al SUA a preluat mandatul”, a spus Dale, referindu-se la învestirea lui Donald Trump pentru al doilea mandat în ianuarie.
„Era timpul să plecăm. Am simțit că nu putem avea încredere în ce ar putea face în continuare, atât față de noi ca indivizi, cât și față de țara noastră. Nu ne-am mai simțit bineveniți sau în siguranță”, a explicat acesta.
Acțiunile administrației Trump i-au indignat pe canadieni
Mulți canadieni se simt indignați de acțiunile și declarațiile administrației Trump, care a impus taxe vamale mari vecinului său din nord, punând în pericol economia canadiană, puternic dependentă de exporturi. Sugestiile repetate ale lui Trump că Canada ar trebui să devină un stat american, precum și referirile sale batjocoritoare la fostul prim-ministru Justin Trudeau ca fiind un „guvernator”, i-au iritat pe canadieni și le-au lezat mândria națională.
În consecință, mulți canadieni boicotează produse fabricate în SUA, cum ar fi bourbonul sau produsele agricole, și își anulează călătoriile către destinații americane.
Zborurile de întoarcere ale canadienilor din SUA au scăzut cu 13,5% în martie față de anul precedent, potrivit agenției de statistică a Canadei. Călătoriile de întoarcere ale rezidenților canadieni cu automobilul au scăzut cu aproximativ 32%.
Piața imobiliară resimte acum un recul similar al cererii.
Laurie Lavine, agent imobiliar din Arizona care i-a ajutat pe soții McMullen să vândă, a declarat pentru Reuters că în prezent are în portofoliu 18 proprietăți ale unor canadieni care vor să vândă. În trecut, numărul era de aproximativ 2-4 proprietăți într-un trimestru.
Cetățenii Canadei, printre cei afectați de înăsprirea controalelor la intrarea în SUA
Tensiunile comerciale și slăbiciunea actuală a dolarului canadian contribuie și ele la acest recul, a adăugat Lavine. Totodată, canadienii simt că sunt „luați în vizor”, din moment ce agenții de frontieră americani aplică reguli mai stricte privind intrarea în țară.
Începând cu această lună, administrația Trump cere tuturor străinilor cu vârsta de 14 ani sau mai mult să se înregistreze la autorități și să se lase amprentați dacă rămân mai mult de 30 de zile. Canadienii, care anterior puteau sta până la șase luni fără viză, sunt acum supuși noii reglementări.
Sentimentele negative pe care mulți canadieni au început să le aibă brusc față de SUA au un impact major asupra pieței imobiliare din Florida, unul dintre cele mai apropiate state cu climă caldă de Ontario și Quebec, cele mai populate provincii ale Canadei.
„Piața rezidențială din sudul Floridei a fost, de zeci de ani, dependentă de afluxul anual de canadieni care fie dețin proprietăți și plătesc taxe, fie închiriază pentru lunile de iarnă – un impuls pentru economie, în ambele cazuri”, a declarat Ermengarde Jabir, director de cercetare economică la Moody’s Analytics.
Primul trimestru al anului este, de obicei, sezonul de vârf pentru achizițiile de apartamente în ansambluri rezidențiale din regiune. Perioada coincide cu perioada în care mulți canadieni se află în zonă, afirmă Andrea Hartmann, partener coordonator al Sandy Hartmann Group, o agenție imobiliară din zona Tampa Bay.
„De la începutul anului nu am primit nici măcar o ofertă din partea unui cumpărător canadian, iar în mod normal am fi primit”, a spus ea.
Exodul începe să se simtă și în alte state însorite din SUA
Piața locuințelor din Florida este deja afectată. Potențialii cumpărători se confruntă cu creșteri ale primelor de asigurare, îngrijorări legate de schimbările climatice și o serie de uragane devastatoare din ultimii ani.
„Acum, cu problema politică, cu costul de întreținere a unei proprietăți în Florida și cu asigurarea, mulți au decis să vândă și să plece”, afirmă Ken O’Brian, proprietarul Southwest Coast Realty din Naples, care ajută canadienii să cumpere proprietăți în Florida de aproape 20 de ani.
„Nu mai există niciun motiv să mai vii în State”, a declarat pentru Reuters Donny B., un canadian originar din Ontario, care vrea să-și vândă cele două proprietăți cumpărate în Florida ca investiție. Ca mulți alți canadieni intervievați de Reuters, el a refuzat să-și dea numele de familie, spunând că se teme de represalii.
El afirmă că a decis să vândă din cauza incertitudinii politice, a cursului valutar și a temerilor legate de cât de bine mai sunt primiți canadienii de către localnici în contextul actual.
„Am ajuns aici miercuri și eram neliniștit. Mă întrebam: ‘oare lumea o să fie nervoasă pe mine?’”
Fatima Malik, consilier imobiliar global la Engel & Völkers Beverly Hills, afirmă că și alte state americane încep să vadă un exod al canadienilor. Agenți imobiliari din Los Angeles și Palm Springs, California, colaborează cu canadieni care se pregătesc discret să-și vândă casele de vacanță.
„Unii așteaptă să vadă cum evoluează lucrurile, dar alții se orientează deja către locuri precum Portugalia, Mexic sau anumite regiuni din Franța”, a adăugat ea.