main logo
1392

Un chinez a inventat un dispozitiv contra insectelor. Cum funcționează

Un inginer chinez a inventat un dispozitiv care elimină țânțarii în zbor cu ajutorul unui laser ghidat de inteligență artificială. Photon Matrix funcționează ca un „Iron Dome” anti-insecte și poate neutraliza până la 30 de țânțari pe secundă.

Un chinez a inventat un dispozitiv contra insectelor. Cum funcționeazăFoto: Pixabay

Potrivit inventatorului său, dispozitivul poate identifica și neutraliza până la 30 de țânțari pe secundă prin impulsuri laser calibrate care îi dezintegrează, fără a pune în pericol oamenii sau animalele de companie, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Inginerul chinez Jim Wong a construit un prototip funcțional capabil să „identifice și să lovească eficient țânțari cu o viteză de zbor de cel mult 1 metru pe secundă și o dimensiune caracteristică de 2 până la 20 de milimetri”. Dispozitivul poate ținti și alte insecte zburătoare din această categorie, precum musculițele de nisip sau cele de fructe.

Cum funcționează

Dispozitivul folosește un modul LiDAR (detecție și localizare prin lumină) care emite mii de impulsuri laser ce se reflectă pe obiectele solide, creând o hartă 3D în timp real a mediului înconjurător.

Când impulsurile detectează un obiect zburător, sistemul calculează distanța, orientarea și dimensiunea acestuia în doar trei milisecunde, potrivit lui Wong, și marchează ținta pentru eliminare. Apoi, un al doilea laser lovește insecta cu un puls letal pentru ea, dar inofensiv pentru oameni.

În prezent, tehnologia funcționează doar pentru insectele care zboară cu sub 1 metru pe secundă — adică țânțari și unele musculițe, dar nu și muștele domestice, care sunt mult mai rapide.

Photon Matrix include și un radar cu unde milimetrice care scanează constant zona vizuală pentru obiecte mai mari. Dacă detectează oameni sau animale, laserul nu se activează. Când un obiect semnificativ mai mare decât un țânțar intră în raza de detecție, sistemul îl recunoaște precis și dezactivează automat tragerea.

Versiunea de bază oferă un unghi de acoperire de 90 de grade și o rază de acțiune de 3 metri, iar cea profesională ajunge la 6 metri. Ambele modele pot funcționa în întuneric total și sunt certificate IP68 — adică sunt complet etanșe la praf și rezistente la imersie în apă (până la 1,5 metri timp de 30 de minute). Dispozitivul se alimentează prin USB, fie de la priză, fie de la baterii portabile, care oferă o autonomie între 8 și 16 ore, în funcție de versiune.

Limitările prototipului

Sistemul laser nu este perfect. Raza de acțiune limitată face ca Photon Matrix să nu fie potrivit pentru zone mari, cum ar fi terasele sau spațiile publice. Eficiența sa scade și în condiții de ploaie, care afectează senzorii optici.

Nici capcanele clasice și nici acest „Iron Dome” de uz casnic nu pot eradica complet amenințarea țânțarilor. Totuși, există o campanie de strângere de fonduri care și-a propus să strângă 20.000 de dolari, iar până în prezent a acumulat deja peste 758.000 de dolari.

Prețul în precomandă este de 497 de dolari pentru varianta standard și 598 pentru cea profesională, însă există riscul ca produsul să nu ajungă niciodată pe piață.

Wong recunoaște că prețul este problema principală. Costurile de producție și vânzare sunt relativ mari, spune el, și singura soluție este producția în masă. Adaugă că mai multe companii i-au propus deja să fabrice Photon Matrix la scară mare.

 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării