main logo
1311

Un artist a recreat Mona Lisa folosind 100 de iPhone-uri false

Artistul britanic Imbue, stabilit în Birmingham, a realizat o lucrare cât se poate de neobișnuită, mai exact o replică a celebrei picturi Mona Lisa, formată din 100 de ecrane de iPhone fals.

Un artist a recreat Mona Lisa folosind 100 de iPhone-uri falseFoto: playtech.ro

Instalația face parte din expoziția sa intitulată Lost All Meaning, găzduită la Digbeth până pe 10 iulie 2025, și aduce în discuție modul în care tehnologia, în special telefoanele mobile, ne afectează experiența autentică a artei, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Lucrarea a fost inspirată de propria vizită a artistului la Muzeul Luvru din Paris, unde încercarea de a vedea tabloul original al lui Leonardo da Vinci a fost împiedicată de mulțimea de turiști care priveau exclusiv prin ecranul telefonului. „A fost dezamăgitor să văd un ‘ocean de telefoane’ care blocau vederea”, a explicat Imbue pentru BBC.

El a decis să transforme această frustrare într-un mesaj artistic, creând o versiune a Mona Lisei compusă din 100 de panouri imprimate, fiecare încastrat într-o carcasă de iPhone.

Rezultatul este o instalație de mari dimensiuni, montată pe un perete de cărămidă, care atrage privirea și ridică întrebări despre modul în care oamenii aleg să „consume” arta.

Critică vizuală la adresa experienței filtrate prin ecran

Imbue, în vârstă de 37 de ani, nu își propune să transmită un mesaj moralizator, dar vrea să atragă atenția asupra dependenței tot mai mari de tehnologie. „Toți vor să surprindă momentul, dar, în final, ajung să rateze chiar trăirea acelui moment”, a declarat el.

Artistul a lucrat luni întregi la piesa centrală a expoziției, imprimând imaginea picturii pe panouri tăiate cu laser și integrându-le în replici de telefoane. Prin această lucrare, Imbue sugerează că oamenii au devenit tot mai puțin conectați la prezent, preferând experiențe prin intermediu digital în locul contactului direct.

Tehnologia, inteligența artificială și arta devenită „de unică folosință”

Expoziția Lost All Meaning nu se limitează doar la Mona Lisa, ci abordează teme mai largi legate de superficializarea relației cu arta în era digitală.

Imbue subliniază că dezvoltările recente din domeniul inteligenței artificiale și social media au transformat modul în care publicul se raportează la creațiile artistice. „Oamenii caută locuri pentru a face o fotografie, nu pentru a trăi momentul”, spune el.

Artistul, cunoscut pentru abordările sale provocatoare și ironice, este activ pe rețelele sociale, unde are peste 90.000 de urmăritori. De aproape 20 de ani, creează artă full-time, pornind de la pasiunea sa din copilărie pentru construirea de obiecte cu mâinile.

Expoziția poate fi vizitată la Digbeth, Birmingham, până la data de 10 iulie 2025.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării