Un an de la masacrul din Israel: Un război de insurgență în Gaza
Pe 7 octombrie 2024 se împlinește un an de la masacrul din Israel, atunci când atacurile Hamas s-au soldat cu 1.139 de morți, dintre care aproape 700 de civili. Generalul (r) Virgil Bălăceanu a vorbit pentru ”Adevărul” despre posibila evoluție a conflictului Israel-Hamas.
În total, bilanțul atacurilor Hamas din Israel din 7 octombrie 2023 a fost de 1.139 de persoane decedate, inclusiv aproximativ 700 de civili, 70 de străini și 36 de copii, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
În respectiva zi, de Sabat, sute de oameni înarmaţi din gruparea islamistă palestiniană Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului plecând din Fâşia Gaza. Ei au ucis oameni la întâmplare pe străzi, în case din mai multe oraşe şi kibbutz-uri sau la o petrecere rave, aceasta din urmă soldată cu 364 de morți.
Armata Israelului a avut nevoie de peste trei zile de lupte violente pentru a redobândi controlul asupra zonelor atacate. Israelienii au fost îngroziți de acest atac împotriva civililor, de o amploare şi o violenţă nemaivăzute de la înfiinţarea statului Israel, în 1948, şi însoţit de violenţe sexuale pentru investigarea cărora a fost declanşată o anchetă a poliţiei.
Numeroase trupuri au fost arse, între care şi familii întregi, sau mutilate oribil. Medicii legişti au avut nevoie de săptămâni pentru a identifica toate cadavrele.
”Hamas va fi nimicit ca structură militară”
Drept represalii la atacurile din 7 octombrie 2023, Israelul a promis să distrugă Hamas. În Fâşia Gaza, zeci de mii de persoane au fost ucise de la începutul bombardamentelor israeliene pe acest teritoriu, urmate de o ofensivă israeliană la sol. De asemenea, armata israeliană vânează liderii organizațiilor Hamas și Hezbollah.
Generalul (r) Virgil Bălăceanu, care a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi a fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei, a analizat, la solicitarea "Adevărul”, perspectivele și viitorul conflictului Israel-Hamas.
”Hamas va fi nimicit ca structură militară, nu însă și ca ideologie. Hamas este relativ mai ușor de învins decât Hezbollah. Elementele militare ale Hamas încă rezistă, însă doar în sudul fâșiei Gaza. Eu presupuneam vreo șase luni de război în Gaza și o perioadă mai lungă post-conflict. Iată însă că a trecut un an și acțiunile militare continuă. Hamas încă mai are o forță militară, și rezistă deocamdată, deși forța Israelului este cu mult mai mare. Să sperăm că nu vom asista la un război de insurgență post-conflict în Fâșia Gaza, ar complica lucrurile. Totul depinde de cât de bine vor ”curăța” forțele israeliene întreaga zonă și cât de bine va fi izolată Fâșia Gaza. Cel mai probabil, va fi instalată o administrație militară. Marea provocare este cine va prelua administrarea Fâșiei Gaza. Oare Netanyahu gândește o anexare a Fâșiei Gaza? Pentru că altfel, doar administrația națională palestiniană o va putea administra”, a declarat generalul (r) Virgil Bălăceanu pentru ”Adevărul”.