main logo
474

UK: Un robot poate suna bătrânii, contra cost, ca să nu se simtă singuri

În Regatul Unit, atunci când copiii adulți sunt prea ocupați pentru a lua legătura cu părinții lor în vârstă, un robot AI poate face acest lucru în locul lor, contra cost, potrivit inews.co.uk, care se întreabă în ce măsură ajută acest lucru la combaterea singurătății.

UK: Un robot poate suna bătrânii, contra cost, ca să nu se simtă singuriFoto: adevarul.ro

Publicația britanică descrie constatările unei tinere care a apelat la un astfel de robot (AI Mary) pentru mama sa, în vârstă de 78 de ani, da și experiența pe care bătrâna (Mama Mary) a trăit-o cu softul de inteligență artificială, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

„Este hotărâtă să fie prietena mea, indiferent dacă îmi place sau nu”, i-a mărturisit bătrâna fiicei sale, după ultima interacțiune cu AI Mary.

Pensionara n-a părut tocmai încântată de experiență.

„Aș prefera să vorbesc cu pisica. Cel puțin când vorbesc cu pisica știu că există o ființă vie acolo”,

Cum a început totul. „Singurătatea este un ucigaș tăcut”

Fiica povestește că a înscris-o pe mama sa la inTouch, un nou serviciu care oferă apeluri telefonice zilnice cu inteligență artificială pentru părinții în vârstă.

Contra sumei de 24,90 lire sterline pe lună, serviciul promite să-i verifice pe cei dragi, să-i implice într-o conversație stimulativă și să raporteze cu privire la starea lor de bine.

Serviciul a fost creat de Vassili le Moigne, un fost director Microsoft, care locuia în Japonia și avea dificultăți în a păstra legătura cu mama sa din Franța.

„Ceea ce încerc să fac este să combat singurătatea adulților în vârstă din întreaga lume. Singurătatea este un ucigaș tăcut - la fel de rău ca fumatul a 15 țigări pe zi, conform OMS”, explică Le Moigne. 

Aproape 1,4 milioane de persoane în vârstă de 65 de ani și peste declară că se confruntă cu singurătate cronică, iar aproximativ 225 000 de persoane în vârstă petrec o săptămână întreagă fără să vorbească cu nimeni, arată sursa citată. Cca jumătate dintre persoanele în vârstă de peste 65 de ani spun că televizorul sau animalele de companie reprezintă principala lor formă de companie.

„Sunt împărțită între a crede că un astfel de serviciu este de domeniul coșmarurilor distopice și a mă întreba dacă nu cumva ar putea fi chiar util. Tocmai am început să folosesc ChatGPT pentru terapie și sunt uimită - dar și îngrozită - de cât de eficient este”, mărturisește fiica.

„Pauzele sunt făcute intenționat”

Femeia povestește că după ce a descărcat aplicația inTouch, a introdus datele mamei sale și a programat apeluri zilnice între orele 9:00 și 12:00.

Serviciul a întreabt-o despre ce subiect ar dori mama sa să vorbească, iar ea  i-a sugerat trei teme: vremea, mâncarea pentru cină și Donald Trump. 

La început, ideea i s-a părut mamei îngrozitoare și periculoasă.

Apoi a părut oarecum încântată, dar s-a plâns de de pauzele lungi ale serviciului: „Erau niște pauze ciudate în conversație”. 

„Sunt făcute intenționat, deoarece imită modul în care reacționează și gândesc adulții în vârstă.”, a explicat Le Moigne.

Le Moigne spune că accentul este pus pe transparență:

„Vrem ca oamenii să știe că vorbesc cu un robot, spunem explicit că Mary este un AI. Nu vrem să înlocuim apelurile și vizitele familiei."

Interesant este și că, în timp ce vorbea cu AI Mary, bătrâna întrebat robotul de unde este.

„Florida”, a fost răspunsul.

„Unde în Florida?”, a insistat pensionara.

AI Mary a mărturisit că a fost „creată digital” și că nu poate fi mai precisă.

Fiica bătrânei a relatat că, după fiecare conversație a mamei cu robotul, a primit alerte pe telefon. I s-a spus că mama este  „bine dispusă”, că „a vorbit despre o excursie cu surorile ei”. și alte lucruri de acest fel.

După al patrulea apel între AI Mary și Mama Mary, fiica primit un mesaj prin care a fost informată că „se detectează o stare de spirit scăzută”.

Și-a sunat mama și a întrebat-o ce s-a întâmplat

 „Pur și simplu nu mai vreau să vorbesc cu ea, așa că i-am tăiat legătura”, a mărturisit pensionara.   

„Nu poate înlocui legătura emoțională care vine din contactul de la persoană la persoană”

În Japonia, unde aproape 28% din populație este în vârstă, însoțitorii AI sunt deja o obișnuință. Roboți terapeutici, precum foca pufoasă PARO, se află în centrele de îngrijire de la începutul anilor 2000, în timp ce însoțitorii AI sunt plasați în casele japonezilor în vârstă care trăiesc singuri. Guvernul finanțează în mod activ aceste tehnologii pentru a face față deficitului de îngrijitori.

Jenny Willott, CEO al Re-engage, o organizație caritabilă care sprijină persoanele în vârstă singure, are o perspectivă echilibrată:

„Deși inteligența artificială ar putea ajuta la umplerea unui gol, nu poate înlocui legătura emoțională care vine din contactul de la persoană la persoană”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării