UE va aproba oficial fondul de apărare de 150 de miliarde de euro
Uniunea Europeană urmează să aprobe oficial, pe 27 mai, un instrument de împrumut pentru apărare în valoare de 150 de miliarde de euro, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Potrivit sursei, documentul final adoptat de UE precizează că „amenințările reprezentate de Rusia și Belarus sunt deosebit de urgente și relevante”.

Decizia vine după ce, pe 21 mai, statele membre au ajuns la un acord privind lansarea fondului comun de apărare SAFE (Security Action For Europe), într-un moment în care securitatea continentului este pusă sub presiune tot mai mare. Rusia își continuă agresiunea împotriva Ucrainei, iar în același timp, în Europa crește incertitudinea cu privire la angajamentele de securitate ale Statelor Unite, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
SAFE va permite acordarea de împrumuturi în valoare de 170 de miliarde de dolari, fără ca acestea să fie luate în calcul în limitele de cheltuieli fiscale ale Uniunii. Obiectivul este susținerea industriei europene de apărare prin finanțarea achizițiilor de armament în statele eligibile.
Conform documentului final, este „vital ca UE să sprijine statele membre cât mai curând posibil, astfel încât acestea să poată plasa comenzi foarte rapid”, relatează The Kiyv Independent.
Vor putea beneficia de acest instrument statele membre ale Uniunii Europene, statele din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), precum și Ucraina.
Comisarul european pentru apărare, Andrius Kubilius, a declarat pe 4 mai că „UE ar putea practic să dubleze volumul armamentului primit de Ucraina” prin investiții în producția internă de armament realizate cu ajutorul mecanismului SAFE.
„Dacă (președintele rus Vladimir) Putin nu este convins de (președintele american Donald) Trump să facă pace, am putea aduce argumente mai convingătoare foarte repede – prin creșterea semnificativă a sprijinului militar pentru Ucraina”, a adăugat Kubilius, care a îndemnat statele membre să valorifice inițiativa SAFE pentru a consolida capacitatea Ucrainei de apărare.
Fondul face parte din programul ReArm Europe, lansat de Comisia Europeană, care oferă posibilitatea statelor membre să cheltuie până la 650 de miliarde de euro (730 de miliarde de dolari) suplimentar pentru apărare, prin relaxarea regulilor fiscale.