UE, pregătită pentru întreruperea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina
Uniunea Europeană este pregătită să facă față unei posibile întreruperi a tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina, a declarat o reprezentantă a Comisiei Europene, potrivit DW. Potrivit acesteia, infrastructura europeană este suficient de flexibilă pentru a asigura furnizarea de gaz din țări terțe prin rute alternative către Europa Centrală și de Est.
Comisia Europeană a subliniat că, de peste un an, lucrează împreună cu statele membre pentru a implementa scheme alternative. Capacitățile de import de gaz natural lichefiat (GNL) au fost semnificativ extinse, iar măsurile pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie au sporit fiabilitatea aprovizionării cu gaz, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.
În contextul situației energetice, premierul Slovaciei, Robert Fico, s-a întâlnit la Moscova, pe data de 22 decembrie, cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Premierul slovac a declarat că această întrevedere a fost un răspuns la afirmațiile președintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, care, la 19 decembrie, s-a pronunțat împotriva tranzitului de gaz prin Ucraina către Slovacia.
Contractul pentru livrările de gaz rusesc în Europa, prin Ucraina, expiră pe data de 1 ianuarie 2025, iar negocierile dintre Moscova și Kiev pentru prelungirea acestuia au eșuat.
Slovacia amenință Ucraina cu întreruperea livrărilor de energie electrică
Premierul slovac, Robert Fico, a declarat la 27 decembrie că Slovacia ar putea opri, începând cu ianuarie 2025, furnizarea de energie electrică către Ucraina „dacă va fi necesar”.
La rândul său, președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a afirmat, la 28 decembrie, că premierul slovac acționează sub influența Kremlinului, sugerând că Vladimir Putin i-ar fi cerut să deschidă „un al doilea front energetic împotriva Ucrainei” în detrimentul poporului slovac.
Amintim că, începând cu 16 decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită starea de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. Țara se confruntă cu riscul unei crize energetice, după ce concernul rus Gazprom a anunțat că întrerupe livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. Autoritățile avertizează că o astfel de situație ar putea provoca o criză umanitară în stânga Nistrului, unde locuiesc aproximativ 300.000 de persoane. Totodată, criza energetică ar putea cauza deconectări de energie electrică și creșterea prețurilor pe malul drept al Nistrului, au mai spus autoritățile.