main logo
1430

Ucraina a adoptat o nouă decizie privind vârsta de pensionare

Curtea Constituțională a Ucrainei a hotărât că ucrainenii cu vechime suficientă audreptul să se pensioneze și nu trebuie să aștepte până când ajung la vârsta de 50-55 de ani.

Ucraina a adoptat o nouă decizie privind vârsta de pensionare

Normele vechi ale legii au fost abrogate, deoarece nu respectă Constituția Ucrainei, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

Ce spune Curtea Constituțională?

Ucrainenii nu trebuie să aștepte 50 de ani (pentru femei) și 55 (pentru bărbați) pentru a ieși la pensie;

Creșterea duratei necesare de muncă - este contrară Constituției.

Spre exemplu, un profesor care are deja 25 de ani de experiență de muncă, dar care are doar 47 de ani va fi refuzat să se pensioneze, deși acest lucru, conform deciziei Curții Constituționale, îi încalcă drepturile.

De acest drept se bucură educatorii, lucrătorii medicali, piloții, artiștii și alți cetățeni care lucrează în condiții dăunătoare.

Dar lucrurile se vor schimba. Curtea Constituțională, a cărei decizie nu poate fi contestată, a decis că pentru pensionare e suficientă experiența. În plus, decizia de a crește durata de muncă necesară pe o perioadă de cinci ani, de asemenea nu respectă principala lege a țării, notează bucpress.eu.

„Creșterea de cinci ani de experiență de muncă generală și specială necesară pentru numirea unei pensii pentru anumite categorii de lucrători, îi privează pe acești indivizi de dreptul la protecție socială și nu respectă principiile constituționale ale drepturilor și libertăților omului”, se arată în comunicat.

În Ucraina, până la o jumătate de milion de ucraineni primesc pensii pentru limita de vârstă. În fiecare an, numărul lor este completat de noi cadre didactice, medici și mineri. Legea privind pensia pentru limita de vârstă a dus la apariția a mii de pensionari în vârstă de 40 de ani, în Ucraina, care, chiar dacă nu-și doresc, nu pot refuza să muncească în continuare, deoarece pensiile lor sunt mizere.

Ca urmare, ei continuă să lucreze și să primească pensia. Norma adoptată în 2015 a fost aceea de a crește treptat cerința de vechime de la 25 la 30 de ani. De asemenea, reducerea numărului pensionarilor „tineri”. Principalul motiv pentru astfel de decizii este un deficit al fondului de pensii, care în ultimii ani fluctuează în intervalul de aproximativ 150 miliarde UAH. În plus, sistemul de solidaritate implică faptul că lucrătorii ucraineni cu contribuțiile lor salariale dețin pensionarii și cu cât sunt mai mulți pensionari și mai puțini angajați, cu atât este mai dificil să funcționeze sistemul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării