Trump a ajuns în vizorul propagandiștilor ruși: Asistăm la o bidenizare
Propagandiștii Kremlinului nu au rămas fără reacție în urma declarațiilor dure ale lui Donald Trump la adresa lui Vladimir Putin, într-o schimbare de ton pe care Kremlinul a încercat să-l minimalizeze. Potrivit publicației independente Agenstvo, cel mai vocal propagandist, Vladimir Soloviov, a fost primul care l-a criticat vehement pe Trump, acuzându-l că s-a transformat în predecesorul său, Joe Biden.

Într-o schimbare vizibilă de atitudine, după ce anterior a semnalat că se simte dezamăgit de liderul rus, președintele american l-a criticat dur pe Putin, spunând în fața cabinetului său, într-un comentariu public că acesta spune o „grămadă de prostii”, care nu înseamnă nimic, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
La emisiunea sa din 8 iulie, Vladimir Soloviov a denunțat tonul agresiv lui Trump față de Putin.
„Trump se crede un țar?… a devenit grosolan. Asistăm la o bidenizare a lui Trump, care trece de la poziția „singurul care poate vorbi cu Putin la o altă versiune a lui Biden”, a spus Soloviov, întrebându-se dacă nu cumva președintele american are impresia „că poate face pe șeful și ne vom supune”, potrivit Agentstvo Novosti.
El a fost urmat la televiziunea publică de Olga Skabeeva, care, a doua zi, în cadrul emisiunii „60 de secunde”, a spus că Trump face declarații „din ce în ce mai scandaloase”.
Într-un extras distribuit de Julia Davis, fondatoarea Russian Media Monitor, Trump răspunde unui reporter, care îl întreabă cum și-a arătat concret nemulțumirea față de Putin, care a tergiversat în repetate rânduri propunerile de încetare a focului din partea SUA și a intensificat atacurile cu drone asupra Ucrainei.
Trump a fost întrebat dacă vor exista noi sancțiuni americane împotriva Rusiei, moment în care președintele american a răspuns că vrea să ofere Moscovei o „mică surpriză”.
Totodată, moderatoarea a adus în discuție noi presupuse directive ale Washingtonului, care eventual ar putea servi drept justificare pentru „doborârea regimului nostru”.
„Istoria pare să se repete: simbolul armelor biologice, de care americanii au acuzat regimul lui Saddam Hussein că le-ar fi creat, a intrat în istorie drept «eprubeta lui Colin Powell»... Va exista o «eprubetă Ratcliffe» (directorul CIA – n.red ),” a insinuat ea.
La rândul său, gigantul media Vesti a susținut că nemulțumirea lui Trump față de Putin este de fapt expresia îngrijorării acestuia că războiul din Ucraina nu se desfășoară conform planurilor sale.
Postul public Rusia 1 a mers însă mai departe, făcând analogii cu războiul din Afganistan.
„Afganistanul său personal, după prăbușirea Ucrainei, este din ce în ce mai aproape, iar liderul Casei Albe seamănă din ce în ce mai mult cu predecesorul său, pe care îl disprețuiește atât de mult”.
Valuri de atacuri pe rețelele de socializare rusești
Trump a fost atacat activ de boții Kremlinului pe rețeaua de socializare autohtonă VKontakte, unde trolii l-au catalogat în fel și chip: „iubitor de declarații zgomotoase”, „prost”, „gură spartă”, „bipolar”.
Potrivit unui grup de monitorizare al boților, aceștia au lansat peste 2.000 de comentarii la declarațiile recente ale liderului american, inclusiv privind noile livrări de armament, pe care le-au declarat o „cacealma”.
Corespondentul de război Alexander Kotz a făcut aluzie la gafa diplomatică a lui Trump la întâlnirea cu președintele liberian Joseph Boakai, după ce l-a lăudat că vorbește atât de bine engleza - limba oficială în Liberia.
„S-ar putea să-l depășească pe Biden în ceea ce privește gafele publice până la sfârșitul mandatului său”, a scris Kotz.