Transport rusesc de arme, destinat Serbiei, oprit de România
Tensiuni diplomatice după ce România a oprit intrarea unui transport de armament rusesc, care ar fi trebuit să ajungă în Serbia.
Într-un răspuns pentru Realitatea TV, MAE a precizat că măsura a fost luată în contextul sancţiunilor euorpene impuse Moscovei pentru implicarea în conflictul din Ucraina, transmite Știri.md cu referire la realitatea.net.
"Conform normelor aplicabile, pentru eliberarea unei licențe de tranzit pentru un transport cu produse militare (potrivit legii, licența poate fi emisă numai în favoarea unui operator român) se impune îndeplinirea unor condiții, între care se numără și aceea ca serviciul oferit de operatorul român, în baza licenței de tranzit, să nu servească direct sau indirect unei persoane fizice sau juridice, unei entități sau organism din Federația Rusă sau în scopul utilizării în Federația Rusă (în conformitate cu Decizia 2014/512/PESC a Consiliului UE privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile F. Ruse de destabilizare a situației în Ucraina, care este parte a dreptului intern al României)"
Aceasta condiție nu a fost îndeplinită in situația in atenție, astfel încât o astfel de licența nu ar fi fost posibil a fi emisă de autoritatea română competentă.
Autorităţile de la noi au blocat un transport de armament rusesc care ar fi trebuit să ajungă la Belgrad. Este vorba despre 30 de tancuri şi 30 de blindate din Rusia, în baza unui contract semnat între Serbia şi Rusia.
Ramona Mănescu, ministrul proaspăt instalat în funcție la Externe, a afirmat joi seara că raporturile României cu Rusia trebuie să se alinieze atittudinii luate de NATO și UE.
Ea a precizat că Rusiei nu i se cere prea mult, ci doar respectarea cadrului legislativ internațional, principiu de la care, a precizat șefa diplomației, „nu putem face rabat”.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat miercuri la televiziunea publică RTS că Serbia așteaptă să primească de la Rusia, cu titlu gratuit, zece vehicule amfibie de tip BRDM-2 și vehicule de patrulare.
În decembrie 2016, Rusia a donat guvernului sârb și șase avioane de vânătoare MiG-29 și a extins la 14 ani serviciile de întreținere pentru flota de MiG-uri a Belgradului.
Serbia menține legături politice strânse cu Rusia și refuză să se alăture sancțiunilor economice occidentale împotriva Moscovei. Belgradul a început negocieri de aderare la UE, dar, spre deosebire de alte state balcanice, nu dorește să intre și în NATO.