main logo
908

Tornadă în județul român Tulcea: Oamenii au primit mesaj RO-Alert

Un fenomen rar a fost surprins recent în sud-estul României, unde o coloană de aer în rotație a ridicat praf și a semănat panică printre oameni. Populația a primit mesaj RO-Alert de vreme extremă, iar imaginile spectaculoase cu tornada au fost filmate de mai mulți martori.

Tornadă în județul român Tulcea: Oamenii au primit mesaj RO-AlertColaj: Digi24.ro

„Așa cum spunem întotdeauna, în zona țării noastre, tornadele sunt consecința unei instabilități atmosferice deosebit de accentuate, deci este oarecum extrema de manifestare a sistemelor convective care generează instabilitatea”, a declarat Florinela Georgescu, directorul ANM, transmite Știri.md, cu referire la digi24.ro. 

Potrivit acesteia, fenomenul observat recent se încadrează mai degrabă în categoria trombelor de uscat decât în cea a tornadelor clasice. Este un fenomen la limita definiției tornadei în întregul sens al cuvântului. Mai degrabă se încadrează în categoria trombelor de uscat. 

„Sigur, un aspect spectaculos, pentru că a antrenat mult praf din straturile joase și, evident, vântul acolo în rotirea lui a avut viteze mari. Și sigur, seamănă panică, pentru că trebuie să ne ferim”, a menționat directorul ANM. 

Meteorologii avertizează că, deși rare, aceste fenomene pot deveni periculoase. Nu vedem foarte des, dar trebuie să ne ferim din calea lui. 

„Întotdeauna când vedem apropierea unei tornade, deja formată sau în devenire, și avem marea dorință de a o fotografia, de a o filma, trebuie să ne asigurăm totuși că suntem într-un loc ferit de pericol”, a avertizat Florinela Georgescu. 

Fenomenul s-a produs într-o zonă nelocuită, dar riscurile nu pot fi excluse. Au mai fost astfel de evenimente. De această dată, acest fenomen a avut o durată foarte scurtă de viață. 

„Este, iarăși, o caracteristică a trombelor de uscat. Timpul scurt de viață, dar se poate forma oriunde întâlnește condițiile favorabile”, a explicat ea. 

Solul neacoperit cu vegetație și diferențele mari de temperatură joacă un rol esențial. „Un sol care acum, în unele zone, este încă negru, deci fără vegetație, ceea ce favorizează o diferență importantă de temperatură în stratul cel mai jos, deci în apropierea solului, mult mai cald decât în straturile de mai sus. Sunt favorizate mișcările acestea verticale și rotaționale foarte intense”, a explicat ANM. 

Florinela Georgescu amintește că această perioadă a anului este propice pentru astfel de manifestări. Să ne amintim de tornada de la Dragalina, care a fost în 30 aprilie 2019. Cam tot în această perioadă a anului și tot în partea de sud-est a teritoriului, o zonă predispusă pentru astfel de fenomene. Modificările climatice aduc mai multă instabilitate atmosferică, observabilă chiar din debutul primăverii. 

„Faptul că avem, în contextul modificărilor climatice, mult mai multă instabilitate atmosferică, ce începe să se manifeste tot mai devreme, la sfârșitul iernii și chiar în debutul primăverii. Toate aceste lucruri favorizează apariția fenomenelor extreme mai frecvent”, a mai spus ea. 

Pe lângă trombe sau tornade, episoadele cu grindină și ploi torențiale au fost deja frecvente în ultimele zile. În ultimele zile, am fost martorii unor episoade foarte severe de grindină de mărime mare și care a depus strat. Deci, iarăși, este destul de timpuriu în an apariția acestor fenomene. 

Potrivit ANM, episodul actual de instabilitate atmosferică mai durează puțin. „Mai durează astăzi și la noapte, când așteptăm din nou, pe arii extinse, fenomene de instabilitate, în special în partea de sud și de centru a teritoriului. După care, de mâine, mai puține precipitații, dar vremea intră într-un proces de răcire accentuată”, a adăugat directorul ANM.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării