main logo
2240

Topul orașelor cu cei mai mulți milionari din lume

Topul orașelor cu cei mai mulți milionari din lume se schimbă, iar centrele tehnologice devin tot mai proeminente. New York-ul revine pe primul loc, conform raportului anual realizat de Henley & Partners și New World Wealth, relatează TCH.

Topul orașelor cu cei mai mulți milionari din lumeImagine simbol

Zona San Francisco și Silicon Valley 

Metropola americană găzduiește 384.500 de milionari, cu 45% mai mulți decât acum un deceniu. Dintre aceștia, 818 persoane dețin active de peste 100 de milioane de dolari, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Pe locul doi se află regiunea San Francisco, incluzând Silicon Valley. Aici, numărul milionarilor aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând la 342.400. Creșterea este atribuită prezenței marilor companii tehnologice. San Francisco a depășit New York-ul la numărul de miliardari, având 82 față de 66 în metropola de pe coasta de est.

Creșteri spectaculoase în China și Dubai

Orașele chineze Shenzhen și Hangzhou au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale ale numărului de milionari: 142% și respectiv 108%. Dubai a urcat 18 poziții în clasament, ajungând pe locul 21, cu 81.200 de milionari. Potrivit sursei citate de TCH, popularitatea sa în rândul persoanelor înstărite crește datorită mediului de afaceri favorabil și facilităților fiscale. 

Declin în Moscova și Londra 

În contrast, Moscova și Londra sunt singurele orașe unde numărul milionarilor a scăzut în ultimul deceniu. În capitala rusă, acesta s-a redus cu 25%, ajungând la 30.000. Londra a pierdut 12% din milionari, având acum 215.700. Factorii economici și politici au afectat poziția orașului în clasament.

Noi intrări și ieșiri din top

Lisabona a intrat în lista celor mai bogate orașe, cu 22.200 de milionari. În schimb, Auckland din Noua Zeelandă a părăsit clasamentul. Aceste schimbări reflectă tendințe economice globale importante. Centrele financiare tradiționale își mențin poziții de top, dar noi forțe economice apar în orașe precum San Francisco, Shenzhen, Dubai și Lisabona.

Creșterea numărului de milionari în anumite regiuni indică o concentrare a bogăției și o posibilă polarizare economică la nivel global. În timp ce unele orașe își consolidează statutul de hub-uri financiare, altele se confruntă cu provocări economice și politice care le afectează atractivitatea pentru persoanele cu averi mari.

Aceleași tendințe de concentrare a averii sunt vizibile și în România. În 2024, averea netă cumulată a miliardarilor români a depășit pentru prima dată pragul de 100 de miliarde de lei. Numai averea primilor 10 miliardari din top depășește 65 de miliarde de lei, echivalentul a 13,2 miliarde de euro, semn că și la nivel local se conturează o polarizare tot mai accentuată a bogăției.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării