main logo
6789

Televiziunea națională din Siria și-a reluat emisia în regim de testare

Televiziunea națională siriană și-a reluat emisia, în regim de testare, la aproape cinci luni de la înlăturarea președintelui Bashar al-Assad.

Televiziunea națională din Siria și-a reluat emisia în regim de testareImagine simbol

După ce noile autorități siriene au preluat puterea de la Damasc, pe 8 decembrie anul trecut, mijloacele media de stat și-au suspendat emisiunile și publicațiile, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.

Luni, 5 mai, la ora locală 17:00, un prezentator a apărut pe ecranele televizoarelor din Siria, întâmpinând telespectatorii și anunțând începerea unei emisii de testare a canalului sirian Al Ekhbariya de la Damasc, prin intermediul a doi furnizori de satelit.

Canalul și-a prezentat noul branding și a transmis imagini din Damasc și Piața Ummayad, unde se află sediul Autorității Publice pentru Radio și Televiziune, precum și imagini cu corespondenți din întreaga țară.

„A fost lansat primul canal oficial de televiziune”, a declarat noul șef al al autorității radioului și televiziunii, Alaa Bersilo, dând asigurări că acesta va fi un „mediator” între stat și societate.

Acesta a menționat că emisia a fost întârziată de mai multe ori din cauza infrastructurii de televiziune și a sancțiunilor impuse fostului regim care au afectat eforturile de difuzare prin satelit.

„Ne-am dorit ca Al Ekhbariah să fie potrivit pentru noua Sirie, iar acest lucru a întârziat lansarea sa”, a declarat Jamil Srur, directorul postului de televiziune.

Hamza al-Mustafa, ministrul sirian al informației, a afirmat într-o postare pe rețele de socializare că speră că acest canal va ajuta la reconstrucția presei naționale și va fi un model pentru reconstruirea încrederii.

După 8 decembrie 2024, agenția de stat de știri SANA și-a încetat activitatea, dar și-a reluat-o la scurt timp cu personal nou. Însă, televiziunea de stat nu a reușit să țină pasul cu evenimentele care evoluau rapid, difuzând inițial imagini de arhivă și ulterior încetând emisia.

Timp de zeci de ani, partidul de guvernământ, Baath, afiliat lui Assad, dar și dinastia familiei Assad care s-a aflat la conducerea Siriei au restricționat drastic toate aspectele vieții de zi cu zi, inclusiv libertatea presei și a exprimării, în timp ce mass-media a devenit un instrument al celor aflați la putere, iar accesul la presa străină a fost restricționat.

De la căderea regimului lui Assad, publicațiile din exil sau din fostele zone de opoziție au căpătat importanță, iar un număr mare de jurnaliștii străini au apărut în Siria.

Siria este pe locul 177 din 180 de țări și teritorii în Indicele Mondial al Libertății Presei 2025, publicat de organizația „Reporteri fără Frontiere”. „Deși înlăturarea lui Assad a pus capăt a cinci decenii de represiune brutală și violentă a presei, libertatea nou-dobândită a jurnaliștilor rămâne fragilă din cauza instabilității politice continue și a presiunilor economice tot mai mari”, se arată într-o declarație a organizației „Reporteri fără Frontiere”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării