SUA reiau supravegherea cu drone de mare altitudine în Marea Neagră
Datele serviciului de urmărire în timp real a poziției avioanelor aflate în zbor Flightradar24, cu sediul la Stockholm, au arătat că sâmbătă o dronă de recunoaștere strategică RQ-4B Global Hawk americană a efectuat un nou zbor în zona Mării Negre, relatează luni publicația Kyiv Post.

Datele au arătat că aparatul fără pilot, cu indicativul Forte10, a zburat de la baza aeriană navală Sigonella a NATO din Sicilia și a efectuat un zbor de recunoaștere în apropierea coastei României, la o altitudine de aproximativ 15.500 de metri, la circa 130 de kilometri de Crimeea, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.
RQ-4B Global Hawk, produs de Northrop Grumman, este cel mai mare vehicul aerian fără pilot (UAV) din lume. Are o anvergură a aripilor de aproape 40 de metri și o autonomie de zbor de peste 30 de ore.
Este dotat cu echipamente de supraveghere de înaltă tehnologie, radare cu deschidere sintetică, senzori electro-optici și în infraroșu, având capacitatea să colecteze informații în timp real cu privire la activitățile de apărare aeriană, ale avioanelor militare și navelor și poate supraveghea o suprafață de 100.000 de kilometri pătrați - o zonă de mărimea Islandei - în fiecare zi.
Acestea sunt primele informații despre o misiune a Global Hawk în regiunea Mării Negre din iunie anul trecut.
Unii analiști militari au apreciat că ar putea fi un semnal al unei schimbări în viziunea SUA față de intransigența Rusiei, având în vedere că misiunea aeriană a avut loc imediat după negocierile ruso-ucrainene mediate de Turcia în 16 mai la Istanbul, considerate drept un eșec.
Prima întâlnire bilaterală față în față între o delegație ucraineană și una rusă din ultimii trei ani a durat mai puțin de două ore și s-a încheiat cu o singură înțelegere - schimbul a 1.000 de prizonieri de război de fiecare parte.
La aceste discuții, șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, a amenințat că Rusia poate să lupte în Ucraina pe termen nelimitat, evocănd Marele război nordic din secolul al XVIII-lea, care a durat 21 de ani, dacă Kievul nu acceptă să cedeze regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, nu recunoaște anexarea Crimeei și nu adoptă neutralitatea, între altele.
Potrivit Financial Times, Steven Witkoff, trimisul special al președintelui SUA pentru Rusia, care trebuia să se deplaseze din nou la Moscova după aceste discuții, și-ar fi anulat vizita la Putin.
Prim-ministrul britanic Keir Starmer a reiterat apelurile de creștere a presiunii sancțiunilor asupra Moscovei și de extindere a ajutorului militar pentru Ucraina.
O discuție telefonică între președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin era prevăzută pentru luni după-amiază, ora Europei.
Casa Albă a confirmat că apelul a început în cursul dimineții, după ora Washingtonului. Într-o conferință de presă mai devreme, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că obiectivul lui Donald Trump ar fi „să vadă acest conflict încheiat”, adăugând că președintele SUA a devenit „obosit și frustrat” de atitudinea Moscovei și a Kievului, notează AFP.