main logo
1701

SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar nu este clar dacă Trump le va semna

Oficialii americani au finalizat un nou pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei, care vizează inclusiv sectorul bancar și energetic, pentru a intensifica presiunea asupra Moscovei să sprijine eforturile președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, au dezvăluit trei oficiali americani și o sursă familiarizată cu subiectul pentru Reuters. Însă nu este clar dacă președintele Donald Trump va aproba sancțiunile.

SUA pregătesc sancțiuni contra Rusiei: Nu e clar dacă Trump le va semnaFoto: digi24.ro

Țintele sancțiunilor includ gigantul energetic de stat rus Gazprom și entități majore implicate în sectoarele resurselor naturale și bancar, a declarat un oficial din administrație, care, ca și celelalte surse, a solicitat anonimatul, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Oficialul nu a oferit detalii suplimentare. 

Totuși, nu era deloc clar dacă pachetul va fi aprobat de Trump, ale cărui simpatii față de declarațiile și acțiunile Moscovei au fost înlocuite de frustrare față de refuzul președintelui rus Vladimir Putin de a răspunde apelurilor sale pentru o încetare a focului și pentru negocieri de pace.

„Consiliul Național de Securitate al SUA încearcă să coordoneze un set de acțiuni mai punitive împotriva Rusiei”, a declarat sursa familiarizată cu problema. „Acest lucru va trebui aprobat de Trump.” 

„Decizia îi aparține în totalitate”, a confirmat un al doilea oficial american. 

„Încă de la început, președintele a fost clar în angajamentul său față de obținerea unei încetări complete și cuprinzătoare a focului,” a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, James Hewitt. „Nu comentăm detalii ale negocierilor aflate în desfășurare”, a spus el.

Trump „s-a dat peste cap”

Trezoreria SUA, care pune în aplicare majoritatea sancțiunilor americane, nu a răspuns unei solicitări de comentarii. 

O aprobare din partea lui Trump a noilor sancțiuni – care ar urma semnării miercuri a unui acord privind mineralele dintre SUA și Ucraina, acord pe care Trump l-a promovat intens ca parte a eforturilor sale pentru pace – ar putea semnala o înăsprire a poziției sale față de Kremlin. 

De la declanșarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina, în 2022, Statele Unite și aliații lor au impus sancțiuni succesive împotriva Rusiei. Deși aceste măsuri au afectat economia rusă, Moscova a găsit modalități de a ocoli sancțiunile și de a continua finanțarea războiului. 

Trump „s-a dat peste cap ca să-i ofere lui Putin toate șansele să spună: «Bine, vom accepta o încetare a focului și un sfârșit al războiului», iar Putin continuă să-l respingă”, a declarat Kurt Volker, fost trimis al SUA la NATO și fost reprezentant special al SUA pentru negocierile privind Ucraina în primul mandat al lui Trump. „Aceasta este următoarea etapă în exercitarea unei presiuni asupra Rusiei.” 

„Putin a escaladat situația”, a continuat el. Trump „a reușit să alinieze SUA și Ucraina în apelul pentru o încetare imediată și completă a focului, iar acum Putin este cel care se află în afara consensului.” 

De la preluarea mandatului în ianuarie, Trump a luat măsuri considerate ca fiind menite să încurajeze acceptarea de către Rusia a eforturilor sale pentru pace, inclusiv desființarea unei echipe operative a Departamentului de Justiție care fusese creată pentru a aplica sancțiunile și a viza oligarhii apropiați de Kremlin. 

De asemenea, a făcut declarații favorabile Moscovei, acuzându-l în mod fals pe președintele ucrainean Vladimir Zelenski că a început conflictul și numindu-l „dictator”.

Rusia își continuă războiul

Între timp, Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump, a promovat o strategie de pace care ar presupune cedarea a patru regiuni ucrainene către Moscova și s-a întâlnit de patru ori cu Putin, cel mai recent chiar săptămâna trecută. 

Însă la trei zile după acea întâlnire, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a reiterat cererile extreme ale lui Putin pentru o înțelegere, iar forțele ruse au continuat atacurile pe linia frontului, precum și loviturile cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene, provocând noi victime civile. 

Reuters a relatat în martie că Statele Unite elaborează un plan care ar putea oferi Rusiei o relaxare a sancțiunilor, însă Trump și-a exprimat în ultimele săptămâni frustrarea față de tergiversările lui Putin în ceea ce privește încheierea invaziei și, sâmbăta trecută, a avut o întâlnire „foarte productivă” tête-à-tête cu Zelenski la Vatican. 

A doua zi, Trump a declarat, într-o postare pe platforma sa Truth Social, că „ia în considerare cu fermitate impunerea unor sancțiuni bancare la scară largă, sancțiuni și tarife vamale împotriva Rusiei”, care ar rămâne în vigoare până la o încetare a focului și un acord de pace final. 

Volker a spus că Rusia obține valută forte pentru finanțarea armatei sale prin vânzările de petrol și gaze către țări precum India și China și că ar fi „foarte semnificativ” dacă Trump ar impune sancțiuni secundare asupra acestor tranzacții.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării