SUA opresc livrările de rachete Patriot și alte muniții către Ucraina
Statele Unite au suspendat livrările de rachete antiaeriene și alte tipuri de muniție de înaltă precizie către Ucraina, ca urmare a îngrijorărilor privind reducerea semnificativă a stocurilor interne ale armatei americane. Elbridge Colby, oficial de rang înalt al Pentagonului, a lansat ideea acestei decizii la începutul lunii iunie, potrivit unei investigații publicate de Politico.

Surse citate de publicație afirmă că printre armele afectate se numără rachetele pentru sistemele Patriot, rachetele Hellfire și alte tipuri de muniție folosită de Ucraina. Aceste livrări fuseseră aprobate anterior de administrația Biden, dar măsura de blocare a fost luată încă din iunie și intră în vigoare acum, în contextul în care Rusia a lansat cel mai amplu atac aerian asupra Ucrainei din ultimele trei luni de război, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Casa Albă a reacționat după apariția informației, precizând, prin purtătoarea de cuvânt adjunctă Anna Kelly, că decizia a fost luată „în interesul Americii”, ca urmare a unei revizuiri a sprijinului militar acordat altor state. „Forțele Armate ale SUA rămân fără echivoc cele mai puternice din lume - întrebați Iranul”, a transmis oficialul.
Decizia Pentagonului a provocat neliniște în rândul susținătorilor Ucrainei din Congresul SUA. „Sistemele americane de apărare antiaeriană, inclusiv Patriot, sunt pilonul central al apărării Ucrainei. Ele funcționează. Salvează vieți în fiecare zi”, a declarat Marcy Kaptur, reprezentantă democrată din statul Ohio și copreședintă a grupului pentru Ucraina din Congres. „Dacă informațiile sunt corecte, dl Colby ia decizii care vor duce inevitabil la pierderi de vieți în rândul militarilor și civililor ucraineni.”
Potrivit Politico, munițiile blocate provin din două surse principale: stocurile curente ale Pentagonului, cu rambursarea ulterioară a fondurilor, și fonduri alocate prin Inițiativa de Asistență pentru Securitatea Ucrainei (USAI), prin care SUA comandă arme de la industria americană pentru a fi livrate Ucrainei. Fondurile USAI fuseseră deja angajate până la finalul mandatului președintelui Biden, iar livrările depind acum de disponibilitatea sistemelor.
Administrația Trump, care nu a solicitat finanțări suplimentare pentru Ucraina, folosește în prezent restul celor 61 de miliarde de dolari alocate anterior de Congres pentru ajutorul militar, atât pentru Ucraina, cât și pentru aliați precum Israelul.
Experții avertizează că lipsa muniției pentru apărare antiaeriană poate slăbi grav capacitatea Ucrainei de a respinge atacurile. „Apărarea antiaeriană nu câștigă un război, dar absența ei îl poate pierde rapid”, a declarat Tom Karako, specialist în sisteme de apărare la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS). Potrivit acestuia, deși armata americană a mărit de patru ori cererea de interceptori Patriot MSE, producția nu poate fi accelerată peste noapte.