SUA: China a închis minorități musulmane în lagăre de concentrare
Statele Unite au acuzat vineri China că a închis peste un milion de persoane aparţinând minorităţii musulmane în "lagăre de concentrare", într-una din cele mai puternice condamnări de până acum a ceea ce numeşte reţinerea în masă de către Beijing în principal a minorităţii uigure musulmane, dar şi a altor grupuri de musulmani.
Acuzaţiile secretarului adjunct în Departamentul Apărării responsabil cu regiunea Asia-Pacific, Randall Schriver, riscă să sporească tensiunea din relaţia bilaterală americano-chineză, Beijingul fiind sensibil la criticile internaţionale. Autorităţile chineze descriu aceste lagăre ca fiind centre de educare vocaţională destinate stopării ameninţării extremismului islamic, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.
Foşti deţinuţi au mărturisit Reuters cum au fost torturaţi în timpul interogatoriilor din lagăre, vorbind despre traiul din celulele aglomerate şi despre cum au fost supuşi unui regim brutal de îndoctrinare de către partid, care pe unii i-a condus la sinucidere.
Unele din aceste spaţii sunt încercuite cu sârmă ghimpată şi au turnuri de observaţie.
"Partidul Comunist (Chinez) foloseşte forţele de securitate pentru încarcerarea în masă a musulmanilor chinezi în lagăre de concentrare", a spus Schriver într-un briefing organizat la Pentagon, în cadrul unei discuţii mai ample despre armata Chinei. El a estimat la aproape 3 milioane numărul musulmanilor reţinuţi.
Schriver a apreciat ca fiind potrivită utilizarea unui termen asociat în mod normal cu Germania nazistă. Răspunzând întrebării adresate de un reporter, el a afirmat că se justifică utilizarea termenului lagăr de concentrare "având în vedere ceea ce se înţelege a fi amploarea reţinerii a cel puţin 1 milion, dar probabil mai aproape de 3 milioane, de cetăţeni din totalul unei populaţii de aproximativ 10 milioane".
"Aşadar, o proporţie foarte importantă din populaţie. (Având în vedere) ce se întâmplă acolo, obiectivele guvernului chinez şi declaraţiile sale publice fac ca aceasta să fie, consider, o descriere foarte potrivită", a declarat oficialul american. s
Secretarul de stat Mike Pompeo a utilizat joi termenul "tabere de re-educare" pentru a descrie aceste incinte şi a declarat că activitatea Chinei aminteşte de anii 1930.
Guvernul Statelor Unite a evaluat ideea adoptării de sancţiuni împotriva unor înalţi responsabili chinezi din Xinjian, o regiune întinsă din China care se învecinează cu Asia Centrală şi în care trăiesc milioane de uiguri şi alte minorităţi etnice musulmane. China a avertizat că va răspunde proporţional în cazul oricăror sancţiuni din partea SUA.
Guvernatorul provinciei Xinjiang a respins în martie orice comparaţii cu lagărele de concentrare, spunând că sunt "la fel ca şcolile cu internat" .
Oficiali americani au declarat că autorităţile chineze au incriminat multe aspecte ale practicii şi culturii religioase din provincia Xinjiang instituind, printre altele, pedepse pentru predarea textelor musulmane copiilor şi interzicerea acordării de nume uigure copiilor.
Mai mulţi cercetători şi ziarişti au documentat existenţa punctelor de control din provincia Xinjiang şi colectarea de ADN în masă, în timp ce apărători ai drepturilor omului au deplâns condiţiile existente, pe care le-au asemănat celor care ar decurge din instaurarea legii marţiale.