Studiu: Vehiculele ieftine din România, considerate cele mai riscante
Fraudele care implică derularea kilometrajului îi costă anual milioane de lei pe cumpărătorii de mașini din România. Șoferii care achiziționează vehicule cu kilometrajul manipulat nu doar că plătesc mai mult decât valorează acele mașini, ci riscă și reparații scumpe ulterior.

Problema nu este specifică doar României, fiind prezentă în multe piețe europene sensibile la preț, potrivit unui studiu realizat de carVertical, companie specializată în date istorice despre vehicule, transmite Știri.md.
Studiul arată că atât mașinile de buget, cât și cele premium pot avea kilometrajul dat înapoi, însă amploarea fraudei diferă în funcție de preț.
De asemenea, datele carVertical arată că riscul cel mai mare este la vehiculele ieftine, sub 25.000 de lei, unde 11,1% dintre mașinile verificate au avut kilometrajul modificat. În segmentul 25.000–50.000 lei procentul a fost de 9,5%, iar la cele de 50.000–75.000 lei, de 7,8%. „Cumpărătorii preferă mașini cu kilometraj redus, dar dacă nu verifică veridicitatea valorii afișate riscă să fie înșelați și să plătească în exces. De asemenea, pot apărea probleme legate de uzură la scurt timp după achiziție”, a explicat Matas Buzelis, expert auto carVertical.
Totodată, escrocii nu ocolesc nici mașinile scumpe, unde pot obține profituri mai mari. În România, 3,2% dintre vehiculele cu prețuri între 150.000–175.000 lei au avut kilometrajul dat înapoi, în intervalul 175.000–200.000 lei rata a fost de 3,6%, iar în segmentul 200.000–225.000 lei, de 2,7%. La vehiculele peste 250.000 lei, 2,5% au prezentat semne de manipulare a odometrului. „Cu cât mașina este mai valoroasă, cu atât profitul escrocilor crește. Uneori, cumpărătorul poate plăti cu câteva mii de euro mai mult decât valoarea reală”, a adăugat Buzelis.
Specialiștii recomandă verificarea istoricului vehiculului și inspecția atentă a interiorului, care poate dezvălui kilometrajul real. Volanul, schimbătorul sau pedalele foarte uzate pot fi semnale că mașina a parcurs mai mulți kilometri decât arată odometrul.
Studiul carVertical s-a bazat pe rapoartele de istoric achiziționate de clienți între 1 martie 2024 și 1 martie 2025, analizând ponderea vehiculelor cu kilometraj modificat pe categorii de preț. Compania activează în 30 de țări și folosește date din peste 900 de baze de date internaționale, oferind o imagine detaliată a tendințelor de pe piața auto second-hand.