main logo
705

Studiu: Vegetarienii resping carnea la fel ca omnivorii canibalismul

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Exeter (Marea Britanie) arată că vegetarienii resimt un nivel de dezgust față de carne comparabil cu reacția negativă extremă a omnivorilor față de consumul de carne umană, fecale sau carne de câine.

Studiu: Vegetarienii resping carnea la fel ca omnivorii canibalismulFoto: playtech.ro

Cercetarea evidențiază diferențele psihologice fundamentale dintre refuzul alimentelor de origine animală și respingerea unor vegetale cu gust sau textură neplăcută, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Ce s-a aflat în urma studiului, de fapt

Studiul, publicat recent și coordonat de dr. Elisa Becker și prof. Natalia Lawrence, a implicat aproximativ 300 de participanți, dintre care majoritatea erau vegetarieni.

Participanții au fost expuși la imagini cu diverse alimente și substanțe, printre care carne preparată (friptură, pui), legume adesea nepopulare (precum varza de Bruxelles, vinete crude, sfeclă) și imagini cu substanțe considerate dezgustătoare (carne umană, fecale, carne de câine).

Cercetătorii au urmărit reacțiile de respingere și au formulat întrebări specifice pentru a distinge între două mecanisme psihologice: dezgustul (asociat cu ideea de contaminare sau pericol biologic) și repulsia bazată pe gust sau textură (denumită în studiu „distaste”).

Așa cum omnivorii se simt oripilați de canibalism, așa se simt vegetarienii de carne

Rezultatele au arătat că vegetarienii resping carnea în mod predominant din motive de dezgust profund, un mecanism evolutiv menit să protejeze organismul de potențiali agenți patogeni prezenți în carne. În schimb, legumele neplăcute au fost respinse mai ales din cauza gustului, mirosului sau texturii.

„Aceasta este cea mai solidă dovadă de până acum că respingem carnea și legumele neplăcute pe baza unor procese psihologice distincte”, a explicat prof. Natalia Lawrence.

Ea a adăugat că dezvoltarea unui sentiment de dezgust față de carne poate apărea și în urma reducerii consumului, cum este cazul participanților la inițiative precum Veganuary.

Potrivit autoarelor studiului, reacția vegetariană față de carne este echivalentă, din punct de vedere psihologic, cu modul în care un omnivor ar reacționa la ideea de a consuma carne umană sau fecale, adică un refuz instinctiv, nu doar o simplă preferință alimentară.

„Deși putem crede că respingem un aliment doar pentru că nu vrem să-l mâncăm, am demonstrat că baza acestei respingeri este mult mai profundă și pare a fi un mecanism evolutiv menit să ne apere de infecții care pot fi greu de detectat în carne”, a declarat dr. Elisa Becker, în prezent cercetătoare la Universitatea din Oxford.

Așadar, concluziile pot avea implicații în înțelegerea modului în care oamenii își pot schimba dieta, mai ales în contextul în care tot mai multe recomandări vizează reducerea consumului de carne pentru sănătatea umană și protejarea mediului.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării