main logo
556

Studiu: Tehnologia ar putea reduce riscul de demență la bătrâni

Folosirea tehnologiei ar putea juca un rol important în menținerea sănătății mintale la persoanele în vârstă, potrivit unui studiu recent. Cercetătorii au descoperit că utilizarea dispozitivelor digitale este asociată cu un risc semnificativ mai mic de declin cognitiv și demență.

Studiu: Tehnologia ar putea reduce riscul de demență la bătrâniFoto: adevarul.ro

Analiza, care a cuprins date din 57 de studii și peste 411.000 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani, sugerează că folosirea tehnologiei ar putea reduce riscul de deteriorare cognitivă cu până la 58%, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

De asemenea, ritmul declinului mintal a fost cu 26% până la 34% mai lent în rândul utilizatorilor de tehnologie.

„Poți deschide televizorul oricând și vei vedea oameni spunând că tehnologia ne face rău”, spune psihologul și neurocercetătorul Michael Scullin, de la Universitatea Baylor.

„Oamenii folosesc frecvent expresii precum «atrofierea creierului» sau «putrezirea creierului», iar acum apare tot mai des termenul de «demență digitală». Ca cercetători, am vrut să știm dacă este adevărat.”

Cercetările nu pot dovedi o relație directă de cauzalitate, dar corelația este puternică, chiar și după ce au fost luați în calcul factori precum nivelul de educație, ocupația sau statutul socio-economic.

Tehnologia poate susține sănătatea mintală în mai multe moduri:

- învățarea folosirii unor aplicații noi stimulează activitatea cerebrală.

- rețelele sociale mențin conexiunile interumane – importante în prevenirea singurătății.

- aplicațiile de tip memento pot oferi sprijin în viața de zi cu zi.

„Încurajarea persoanelor în vârstă să interacționeze cu tehnologia, în moduri care le provoacă mintea și le conectează social, ar putea fi o strategie puternică pentru menținerea sănătății creierului”, spune și neuropsihologul Jared Benge, de la Universitatea din Texas, Austin.

Astfel, tehnologia, folosită inteligent, nu este un dușman al minții, ci un aliat important în lupta cu îmbătrânirea cognitivă. „Dacă ai un părinte sau un bunic care evită tehnologia, poate că ar fi timpul să reanalizezi asta”, încheie Scullin. „Începeți cu ceva simplu – o aplicație de poze sau mesagerie – și aveți răbdare. Ar putea face o mare diferență.”

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării