main logo
1061

Studiu: O dietă sustenabilă reduce semnificativ riscul de cancer

Un studiu recent publicat în revista „eClinicalMedicine” dezvăluie că o dietă sustenabilă poate reduce semnificativ riscul de cancer și mortalitatea oncologică. Cercetarea subliniază importanța adoptării unor obiceiuri alimentare sănătoase pentru a combate bolile și a diminua impactul asupra mediului.

Studiu: O dietă sustenabilă reduce semnificativ riscul de cancerImagine simbol

Studiul a fost publicat în revista eClinicalMedicine

„Cercetarea efectelor alimentației sustenabile asupra cancerului este, prin urmare, de o importanță crucială”, au scris Marina Kasper de la Departamentul de Epidemiologie și Medicină Preventivă al Universității din Regensburg (Germania) și coautorii săi, printre care și Sabine Rohrmann de la Universitatea din Zurich, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Cercetătorii au publicat în revista „eClinicalMedicine” o analiză a datelor din literatura științifică, analizând informațiile provenite de la 2,2 milioane de oameni. Oamenii de știință au definit un regim alimentar sustenabil bazat pe factori de mediu, precum emisiile de CO2 și utilizarea terenurilor, dar și pe aspecte de sănătate. S-au evaluat consumul de alimente organice și evitarea produselor procesate.

În cadrul studiului, au fost prezentate pe scurt 19 estimări ale efectului alimentației sustenabile și al cancerului dintr-un total de 17 studii efectuate la nivel mondial între 1983 și 2022, iar studiile au fost analizate din nou ca un întreg. 

Dietele sustenabile reduc riscul de cancer și contribuie la protejarea mediului 

„Respectarea dietelor sustenabile a arătat o reducere semnificativă a incidenței cancerului (minus șapte procente) și a mortalității prin cancer (minus doisprezece procente)”, au concluzionat cercetătorii din Germania, Austria, Elveția și Regatul Unit.

Beneficiile alimentației sustenabile, atât pentru sănătate, cât și pentru mediu, sunt evidente. Totuși, se subliniază necesitatea unor abordări standardizate pentru a îmbunătăți cercetarea în acest domeniu. Studiile individuale au prezentat rezultate variate, indicând complexitatea subiectului. Conform unui comitet al revistei medicale „The Lancet”, incidența cancerelor legate de alimentație a crescut cu 8% la nivel mondial între 2016 și 2021. 

În țările occidentale industrializate, 20% din mortalitatea prin cancer este asociată cu alimentația, în special din cauza consumului insuficient de alimente pe bază de plante.

 În concluzie, adoptarea unei diete sustenabile nu doar că poate reduce riscul de cancer, dar contribuie și la protejarea mediului. 

Mai mult, consumul regulat de iaurt ar putea reduce riscul de cancer colorectal cu până la 20%. Profesorul Justin Stebbing, specialist în oncologie, recomandă adăugarea unei porții de iaurt în dieta zilnică pentru a combate această formă de cancer.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării