main logo
1397

Situația în Ucraina: 15 zile de război. Cronica de ieri până azi

Evacuarea civililor, o țintă pentru bombe? După ce șef-adjunctul administrației președintelui ucrainean a anunțat noi coridoare umanitare din Energodar, Sumî, Mariupol, Volnovaha, Izium, Vorzel, Bucha, Borodyanka, Irpen, Gostomel, retragerea populației civile a avut loc doar cu respectarea parțială a înțelegerii de încetare a focului.

Situația în Ucraina: 15 zile de război. Cronica de ieri până aziFoto: profimedia

Totodată, conducătorul regiunii Poltava, Dmitri Lunin, a declarat că două etape ale evacuării de la Sumî au fost finalizate cu succes: 5.000 de persoane și 1.000 de mașini particulare au ajuns în siguranță. Alte 12 autobuze și 100 de mașini din Energodar, Dniprorudnîi și Vasilevka a sosit la Zaporojie. Peste o mie de oameni au sosit de la Energodar, potrivit primarului orașului, transmite Știri.md cu referire la IPN.

David Arahamia de la partidul de guvernământ a spus că într-o singură zi 40.000 de femei și copii au fost evacuați din toate colțurile Ucrainei. Slovacia a instituit din 9 martie trenuri zilnice pentru evacuarea refugiaților din Ucraina.

„Războiul Rusiei împotriva copiilor ucraineni”

Pe fundalul evacuărilor de ieri, forțele ruse au atacat o maternitate din Mariupol, distrugând complet clădirea. Sub dărâmături au fost prinși copii și gravide care nășteau în momentul bombardamentului. S-a anunțat că 17 persoane au fost rănite.

Procurorul general Irina Venediktova a spus că acesta este „războiul Rusiei împotriva copiilor ucraineni”. Potrivit acesteia, peste 60 de copii au murit deja din cauza acțiunilor armatei ruse.

Președintele Vladimir Zelenski a condamnat „atrocitatea” și a cerut, din nou, închiderea spațiului aerian. Boris Johnson a promis că Putin va fi tras la răspundere „pentru crimele sale teribile”.

Tineri, prinși în râșnița războiului nedrept

Potrivit Statului Major General al armatei ucrainene, Rusia continuă să efectueze mobilizări ascunse sub pretextul unor cantonamente în Crimeea și Donbas și a intensificat recrutarea de voluntari pentru războiul din Ucraina. De asemenea, Forțele Armate ale Ucrainei raportează că au fost înregistrate cazuri de exmatriculare a tinerilor din universitățile Federației Ruse în vederea reînnoirii rezervei armatei ruse.

Sub presiunea unor dovezi oferite de prizonierii ruși în Ucraina, Ministerul rus al Apărării a recunoscut că ostașii în termen participă la „operațiunea militară” din Ucraina. Potrivit instituției, la moment aceștia sunt retrași din zona de luptă. Anterior, Ministerul Apărării și Vladimir Putin au negat că ostașii în termen se află în zona de război. Potrivit șefului statului, misiunile de luptă ar fi fost executate „doar de soldați profesioniști”.

La fel, presa ucraineană a informat că Rusia poate implica până la 800 de militari ai Transnistriei nerecunoscute în războiul cu Ucraina.

Ce cred americanii despre ruși

Directorul CIA, William Burns, a declarat că „Putin nu este nebun, dar judecățile lui au devenit mai rigide. Din cauza izolării și înstrăinării tot mai mare de apropiații săi, e foarte greu dificil să tratezi cu el”.

Potrivit acestuia, evenimentele din ultima săptămână au stricat planurile lui Putin de a prelua Ucraina, pentru că nu se aștepta la o asemenea unitate a Occidentului și la o rezistență curajoasă. CIA mai spune că Putin este „îngrijorat de eficiența în luptă a propriei armate”, dar rușii nu sunt încă pe deplin conștienți de acest lucru din cauza interzicerii mass-mediei independente și a cenzurii.

Totodată, Vladimir Zelenski a spus că războiul trebuie să înceteze și să urmeze negocieri, dar cinstite și concrete, în interesul poporului, nu pentru „ambiții criminale învechite”.

Destrămarea circuitelor mondiale continuă

Actualul șoc energetic, asociat cu invazia rusă a Ucrainei, este comparabil cu șocul petrolului din 1973, a declarat ministrul francez al economiei și finanțelor, Bruno Le Maire.

Statele Unite vor opri accesul la echipamentele și software-ul american companiilor chineze care vor ignora sancțiunile anti-ruse, a declarat Departamentul de Comerț american.

Șefa Foreign Office-ului Liz Truss a declarat că Rusia ar trebui să fie complet deconectată de la SWIFT, iar țările G7 ar trebui să renunțe la petrol și gaze rusești. Ea a promis să intensifice cooperarea cu India și țările din Golful Persic pentru a izola și mai mult agresorul.

Țările nordice și Uniunea Europeană încetează cooperarea cu Federația Rusă în regiunea euro-arctică Barenț.

În Rusia, inflație și prețuri în urcuș

Inflația din Rusia a accelerat până la 10,42% în termeni anuali. Potrivit Rosstat, inflația săptămânală a accelerat până la 2,2%, cea mai mare din 1998.

„Principala contribuție la inflație a avut-o creșterea prețurilor pe segmentul produselor nealimentare (4,52%) cu creșterea prețurilor la autoturisme, precum și la electrocasnice. Dintre produsele alimentare, au crescut prețurile la roșii (+7,7%), banane (+7,2%), zahărul tos (+3,3%), varză (+3%), conservele de legume pentru bebeluși (+2, 4%) și sare. (+1,5%).

Kuleba și Lavrov se întâlnesc la Antalia

Recep Tayip Erdogan a spus că speră într-o încetare a focului de durată în Ucraina, după ce Lavrov și Kuleba se întâlnesc astăzi la Antalya.

„Am așteptări scăzute de la negocieri. Nu pun așteptări mari asupra lor, dar cu siguranță vom stoarce cât vom putea. Interesul nostru este să oprim focul, să eliberăm teritoriile noastre și, bineînțeles, să înlăturăm toate distrugerile umanitare produse de armata rusă”, a spus Kuleba în direct pe Facebook Turkey.

MAE-ul rus a anunțat că întrevederea va avea loc cu participarea părții turce.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării