Siria cere ajutorul UE pentru a stinge incendiile devastatoare din vestul țării
Incendiile de pădure din vestul Siriei continuă să facă ravagii, iar autoritățile au cerut sprijin internațional pentru a le opri.

Autoritățile siriene au solicitat marți ajutorul Uniunii Europene pentru a combate incendiile de pădure care afectează de aproape o săptămână provincia costieră Latakia. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, flăcările au distrus deja aproximativ 100 de kilometri pătrați de pădure și terenuri agricole, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
„Am solicitat ajutorul UE pentru combaterea incendiilor”, a declarat Raed al-Saleh, ministrul sirian pentru Situații de urgență și dezastre, citat de presa de stat, relatează Agerpres.
Avioane din Cipru urmează să sosească marți pentru a contribui la stingerea flăcărilor, a mai precizat oficialul.
Ajutor internațional și condiții extreme
Echipe de pompieri din Iordania, Turcia și Liban s-au alăturat deja intervențiilor din teren, dar misiunea este extrem de dificilă. Sirienii se confruntă cu temperaturi foarte ridicate, vânturi puternice, terenuri muntoase greu accesibile și cu pericolul reprezentat de minele rămase în zonele afectate de război.
„Condițiile meteorologice contribuie în mare măsură la propagarea incendiilor”, a subliniat ministrul Raed al-Saleh. El a explicat că „vânturile puternice au răspândit peste noapte incendiile până la Ghassaniyeh, un sat din regiunea Latakia”, unde echipele de salvare, cu ajutorul localnicilor, au reușit să evacueze femeile și copiii și să stingă focul.
Pădurile, făcute scrum
Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) din Siria a precizat pentru AFP că „incendiile au redus la cenușă aproximativ 100 de kilometri pătrați de pădure și terenuri agricole, reprezentând peste 3% din suprafața totală a pădurilor din Siria”.
Potrivit aceleiași surse, aproximativ 5.000 de persoane au fost afectate de flăcări, iar mai multe orașe au fost evacuate preventiv. Din fericire, până acum nu s-au înregistrat victime.
Context complicat: război și criză climatică
Chiar dacă președintele Bashar al-Assad nu mai este la putere de aproape șapte luni, Siria rămâne o țară profund afectată de peste un deceniu de conflict, care i-a distrus economia și infrastructura. În plus, schimbările climatice agravează criza.
Țara se confruntă cu valuri extreme de căldură și cu lipsa precipitațiilor, ceea ce favorizează apariția și extinderea incendiilor. În luna iunie, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat că Siria „nu a mai cunoscut niciodată în ultimii 60 de ani condiții meteorologice atât de nefavorabile”.