main logo
1811

Singurătatea devine o criză globală: Peste 870.000 de oameni mor anual

Una din șase persoane din întreaga lume este afectată de singurătate care, alături de izolarea socială, poate duce la îmbolnăvire, contribuind la 871.000 de decese înregistrate anual la nivel mondial, conform primului raport al unei comisii a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Singurătatea devine o criză globală: Peste 870.000 de oameni mor anualFoto: Shutterstock

Singurătatea crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord, diabet, depresie, anxietate și sinucidere, potrivit OMS, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

Adolescenții singuri sunt cu 22% mai expuși riscului de a obține note mai mici în comparație cu colegii lor, în timp ce adulții singuri se confruntă cu provocări mai mari în găsirea sau păstrarea unui loc de muncă.

Raportul Comisiei pentru Conexiuni Sociale, prezidată de fostul chirurg general al SUA, Vivek Murthy, și de trimisul special al Uniunii Africane pentru tineret, Chido Mpemba (Zimbabwe), mai arată că singurătatea nu este nicidecum o problemă a țărilor dezvoltate: 24% dintre persoanele din statele cu venituri mici suferă de această problemă, comparativ cu 11% în țările cu venituri ridicate.

Vivek Murthy, definește singurătatea drept „un sentiment dureros și subiectiv, pe care mulți dintre noi îl trăim atunci când relațiile de care avem nevoie nu corespund cu relațiile pe care le avem. Iar izolarea socială, prin contrast, este o stare obiectivă tradusă prin puține relații sau interacțiuni”.

Conform raportului, se estimează că una din trei persoane vârstnice și unul din patru adolescenți se confruntă cu izolarea socială.

Printre cauze se numără boala, educația precară, veniturile mici, lipsa oportunităților în ceea ce privește interacțiunea socială, traiul în singurătate și utilizarea tehnologiilor digitale.

În ceea ce privește tehnologiile digitale, comisia OMS a lansat un îndemn la monitorizarea efectelor pe care timpul excesiv petrecut în fața ecranelor sau interacțiunile negative în mediul online le pot avea asupra sănătății mintale, în special în rândul tinerilor.

„Pe măsură ce tehnologia ne remodelează viețile, trebuie să fim vigilenți pentru a ne asigura că aceasta consolidează, în loc să slăbească, conexiunea umană”, a spus Mpemba.

Vivek Murthy a notat că oamenii comunică de milenii nu doar prin cuvinte, ci și prin expresii faciale, limbajul corpului, tonul vocii și tăcere. Aceste forme de comunicare se pierd atunci când oamenii se bazează exclusiv pe telefoane mobile și social media.

„Într-o eră în care posibilitățile de conectare sunt nesfârșite, tot mai mulți oameni se simt izolați și singuri”, a avertizat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la prezentarea studiului.

Șeful OMS a subliniat că singurătatea și izolarea socială nu numai că au efecte negative asupra indivizilor, familiilor și comunităților, ci și cauzează pierderi de miliarde de dolari în costuri legate de sănătate, educație și ocuparea forței de muncă.

Raportul comisiei subliniază că cel mai bun remediu pentru combaterea acestor probleme este conexiunea socială. Pe lângă reducerea riscului de boli grave, îmbunătățirea sănătății mintale sau limitarea riscului de deces prematur, la nivel societal, aceasta poate crea „comunități mai sănătoase și mai rezistente, inclusiv ca răspuns la dezastre”, se arată în document.

Pentru a promova conexiunea socială, raportul prezintă diverse recomandări, inclusiv campanii de conștientizare, consolidarea infrastructurii pentru contactul social (parcuri, biblioteci, cafenele) și creșterea accesului la asistență psihologică.

„Mulți oameni știu cum este să te simți singur și oricine poate ajuta la atenuarea acestei senzații prin acțiuni simple, de zi cu zi, de la a-ți ajuta un prieten aflat în nevoie până la a fi cu adevărat prezent într-o conversație și a-ți lăsa telefonul jos, a saluta un vecin, a te alătura unui grup local sau a face voluntariat”, sugerează agenția specializată a ONU.

În 2023, când OMS a înființat comisia, a avertizat că singurătatea era deja un factor de mortalitate la fel de important ca și consumul de tutun și alcool, sedentarismul, obezitatea și poluarea aerului.

„Prin acest raport, am ridicat vălul asupra singurătății și izolării, provocarea definitorie a vremurilor noastre”, a subliniat Vivek Murthy. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării