Singura replică a coifului de la Coțofenești, găsită la Ploiești
Un obiect de o valoare istorică inestimabilă, furat recent din străinătate, a fost descoperit într-un loc neașteptat: un apartament din Ploiești. Echipa Observatorului Prahovean a făcut această descoperire surprinzătoare.

Replica coifului de la Coțofenești
Coiful de aur de la Coțofenești, simbol al tezaurului dacic, este subiectul unei anchete internaționale după ce a fost furat de la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Însă o replică exactă a acestui artefact se află în Ploiești, în casa profesorului și colecționarului Lucian Mihăescu, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.
Această replică, realizată cu peste 40 de ani în urmă, este expusă în sufrageria profesorului Mihăescu. Coiful original datează din secolul al IV-lea î.Hr. și aparținea unui conducător geto-dac.
Lucian Mihăescu a declarat: „Este o piesă la care țin enorm. A fost realizată chiar de mâinile mele, înainte de Revoluție. Nu are valoare materială, dar simbolic… este inegalabilă.”
Colecția impresionantă a profesorului Mihăescu
Locuința profesorului Mihăescu este un adevărat muzeu privat. Colecția sa include insigne rare, ceasuri de epocă, arme, fotografii vechi și alte obiecte cu valoare istorică. Coiful original a fost furat la începutul anului din Muzeul Drents din Olanda. Autoritățile olandeze au descris incidentul ca fiind un jaf de mare amploare.
Investigațiile continuă, iar piesa originală nu a fost încă recuperată. După mai bine de patru luni de la momentul în care s-a produs jaful secolului, apar noi detalii în cazul anchetei de la Muzeul Drents. O rețea de interlopi români ar fi comandat furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents.
Deși nu este originalul, replica din Ploiești reprezintă o mărturie a importanței istoriei și patrimoniului pentru români. Profesorul Mihăescu păstrează nu doar o copie a unui artefact unic, ci și spiritul unui popor care își onorează trecutul.