main logo
2558

Se fac 68 de ani de la moartea marelui sculptor Constantin Brâncuși

Duminică s-au împlinit 68 de ani de la trecerea în veșnicie a sculptorului Constantin Brâncuși. „Părintele artei moderne”, după cum l-a numit Patriarhul Daniel, Constantin Brâncuşi s-a născut la data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj. Școala primară a urmat-o la Peștișani și Brădiceni.

Se fac 68 de ani de la moartea marelui sculptor Constantin BrâncușiConstantin Brâncuși/Imagine simbol

După ce a urmat Școala de Arte și Meserii (1894 - 1898) a venit la București unde s-a înscris la Şcoala Belle Arte. Artistul părăsește România în anul 1903, având ca destinaţie Franța. Doi ani mai târziu, în anul 1905 este admis la cea mai importantă academie de arte plastice a vremii, École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, transmite Știri.md, cu referire la ziua.md. 

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără „Coloana Infinitului”, „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului” și „Domnișoara Pogany”. Aceste lucrări reflectă o sinteză între simplitatea formelor și profunzimea conceptelor, inspirate adesea din tradițiile și mitologia românească.

Brâncuși a adus contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. 

De-a lungul vieții și-a expus lucrările în orașe de pe continentul european, dar și în Statele Unite ale Americii. Ultima expoziție mare a lui Brâncuși a fost expusă în anul 1955 la Guggenheim Museum din New York, organizată de J.J. Sweney, cu 59 sculpturi, 10 guașe și desene.

În data de 16 martie 1957, Constantin Brâncuși trece la cele veșnice. Pe 19 martie, după slujba prohodirii, este înmormântat în cimitirul parizian Montparnasse.

Volumul Brâncuși Sculptor Creștin Ortodox

Apărut la editura Trinitas, volumul „Brâncuși Sculptor Creștin Ortodox” semnat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, evidenţiază credința și spiritualitatea creștin-ortodoxă în opera lui Constantin Brâncuși.

Cartea a fost tradusă în șase limbi: greacă, italiană, spaniolă, rusă, engleză, franceză, toate disponibile pe cartibisericesti.ro.

Într-un cuvânt adresat cu ocazia comemorării lui Constantin Brâncuși, Preafericirea Sa a evidențiat că publicarea acestui text este un omagiu pios adus memoriei celebrului sculptor român.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării