main logo
489

Schmitt: România trăiește acum cel mai bun moment al istoriei sale

În anul Centenarului, istoricul elevețian Oliver Jens Schmitt, profesor la universitatea din Viena, este autorul unui eseu, "România în o sută de ani, bilanțul unui veac de istorie".

Schmitt: România trăiește acum cel mai bun moment al istoriei sale

E o privire din afară, care în niciun caz nu vrea să dea lecții, ci să propună teme de discuție. Acum, spune el, România, parte a Uniunii Europene, cu o societate civilă tot mai puternică, se află în cel mai bun moment al istoriei sale, transmite Știri.md cu referire la tvr.ro.

Oliver Jens Schmitt are reputația unui specialist de prima mână în istoria sud-est europeană. Legat de România, a mai scris o biografie a lui Corneliu Zelea Codreanu.

Cartea despre România centenară nu e o istorie amănunțită, ci un eseu cu reflecții despre cum s-a dezvoltat statul român. El constată că, în ultima sută de ani, România aproape că n-a trăit experiența unei democrații libere de tip clasic european occidental.  Nici măcar în interbelicul proiectat ca o vârstă de aur. Majoritatea alegerilor erau manipulate atunci, funcționau cenzura presei și autocenzura. Ne-am aflat sub diverse regimuri autoritariste, spune el, dictatura regală a lui Carol al II-lea, cea legionară, cea militară a lui Antonescu și cea comunistă.

Acum, crede Oliver Jens Schmitt, suntem în cel mai bun moment al istoriei noastre.

Punctul de vedere al lui Oliver Jens Schmitt cu siguranță va naște controverse. El remarcă, de pildă, un fir roșu al istoriei noastre -  naționalismul ortodox, liant identitar între 1918 și 1938, filon exploatat de legionari, și de comuniști, dar fără partea religioasă, prezent și acum în dezbaterea publică.

Istoricul vorbește și despre felul în care au pactizat cu regimul comunist elitele culturale și biserica la noi. Rezistența scăzută, în comparație cu Polonia sau Ungaria, a societății românești împotriva comuniștilor slab numeric la început nu poate fi explicată doar prin represiune, spune Oliver Jens Schmitt.

La o sută de ani de la 1918, crede istoricul elvețian, ar trebui să-i sărbătorim mai ales pe oamenii care nu s-au angajat pe drumul naționalismului izolaționist, ci pe calea democrației liberale, de tip european.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării