main logo
31578

Schemă de corupție la Kiev: Munți de dolari, găsiți în seifuri

Un fost deputat influent al Consiliului Municipal Kiev conducea o organizație coruptă. Schema „Oraș curat” implica obținerea ilegală de terenuri, dar zece persoane au fost acuzate de corupție, după ce la percheziții s-a găsit un munte de bani.

Schemă de corupție la Kiev: Munți de dolari, găsiți în seifuriFoto: libertatea.ro

În cadrul operațiunii „Oraș curat” privind dezvăluirea corupției pe scară largă din Consiliul Municipal al orașului Kiev, poliția a făcut percheziții la persoanele care au legătură cu organizatorul schemei infracționale, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

La aceste percheziții, în seifurile bancare au fost găsite sume mari de bani: peste 6,4 milioane de dolari americani, 630.000 de euro și 800.000 de grivne (circa 18.500 de euro). 

7 membri ai grupării arestați, iar 10 persoane acuzate de corupție 

Pe 6 februarie, s-a aflat despre o cunoscută o operațiune la scară largă privind corupția în domeniile terenurilor și bugetului din Kiev.

Potrivit anchetei, organizația era condusă de un fost deputat influent al Consiliului Municipal din Kiev (KMC), care avea putere asupra procesului de luare a deciziilor în consiliul local și în Administrația Publică a Orașului Kiev. 

Printre suspecți se numără: fostul deputat al Consiliului Municipal din Kiev, liderul organizației infracționale, șeful adjunct al administrației de stat al orașului Kiev, actuali deputați KMR și membri ai comisiei funciare. 

Din același lot de suspecți ar mai fi un prim-adjunct și director adjunct al întreprinderilor municipale și încă patru persoane implicate în aceste scheme ilegale.

În cadrul operațiunii, au fost arestați șapte membri ai grupării, iar zece persoane au fost acuzate de corupție. 

Cum funcționa schema de corupție din Kiev 

Infractorii identificau terenuri bune în Kiev și înregistrau, pe numele unor persoane pe care le controlau, drepturi de proprietate fictive asupra unor construcții inexistente. 

Aceste falsuri le permiteau să depună cereri la consiliul local al orașului și să obțină terenuri fără licitații. 

Deputații și oficialii din cadrul Administrației Publice a Orașului Kiev care făceau parte din organizație sau erau sub influența acesteia asigurau adoptarea deciziilor necesare.

În schimbul acestora, ei primeau mită sub formă de bani și proprietăți imobiliare. 

Organizația controla complet deciziile privind terenurile în capitală. „Persoanele dorite” obțineau drepturi asupra terenurilor, iar altele erau împiedicate să ajungă la acele terenuri, fiind obligate să negocieze cu membrii grupării. 

Liderul grupării controla și numirile în cadrul Administrației Publice a Orașului Kiev. 

Mai exact, el își exercita influența asupra acțiunilor oficialilor, promova persoanele loiale pe funcții-cheie, cerea demiterea unor funcționari incomozi și rezolva problemele de distribuire a banilor din buget în interesul grupului său

Centru decizional s-a mutat din clădirea oficială a Consiliului Municipal din Kiev (KMC) de pe Hreșciatic într-un alt loc, unde chestiunile importante erau „rezolvate” într-un cerc restrâns de persoane influente. 

Cum încercau infractorii să-și acopere urmele 

Pentru a evita descoperirea, infractorii foloseau anumite pseudonime și măsuri de contraspionaj. Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat detectivii de la NABU să dezvăluie activitatea lor. 

În perioada 2023-2024, din proprietatea comunității din Kiev, au fost scoase ilegal terenuri din centrul capitalei în valoare de 270.000 de euro.

Totuși, datorită acțiunilor rapide ale forțelor de ordine, s-a reușit prevenirea confiscării altor șase terenuri, cu o valoare totală de circa două milioane de euro. 

De asemenea, a fost descoperită o încercare de a lua un teren de la o întreprindere privată prin presiune și obstacole artificiale, dar și o ofertă de mită de 100.000 de dolari către un membru al comisiei de terenuri și o deputată a Consiliului Municipal din Kiev pentru a sprijini interesele organizației infracționale. 

Investigațiile continuă, după ce Biroul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție Specializată au demarat operațiunea de descoperire a persoanelor implicate în corupția terenurilor din cadrul Consiliului Municipal din Kiev.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării