main logo
6982

Șapte păcăleli și farse de 1 aprilie care au intrat în istorie

Ziua Păcălelilor, celebrată pe 1 aprilie, este ocazia perfectă pentru glume și farse amuzante. De-a lungul istoriei, au existat câteva farse memorabile care au păcălit milioane de oameni. Iată șapte dintre cele mai elaborate păcăleli care au intrat în istoria acestei zile, relatează Sky News.

Șapte păcăleli și farse de 1 aprilie care au intrat în istorieImagine simbol

Recolta de spaghete din Elveția 

În 1957, BBC a realizat una dintre cele mai celebre farse de 1 aprilie din toate timpurile. Opt milioane de telespectatori au urmărit un reportaj de trei minute la Panorama despre „recolta de spaghete din Elveția”, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Reportajul prezenta oameni culegând fire de spaghete din copaci și arbuști în regiunea Ticino, lângă granița cu Italia. BBC a explicat că o iarnă neobișnuit de caldă a dus la o „recoltă excepțional de bogată de spaghete”. Mulți britanici au sunat la BBC pentru a afla cum pot cumpăra propriii copaci de spaghete. Răspunsul BBC a fost să „pună o ramură de spaghete într-o conservă de sos de roșii și speră la ce e mai bun.”

Spălarea leilor la Turnul Londrei

În 1698, oamenii au fost păcăliți pentru prima dată să participe la „spălarea leilor” la Turnul Londrei. Această farsă a fost repetată de mai multe ori în secolele XVIII și XIX. În 1848, un jurnalist a distribuit invitații pentru spălarea leilor. Un martor ocular a scris: „Nu eram pregătit pentru extraordinara credulitate a publicului britanic. Au venit în valuri să vadă leii spălați. Gardienii erau aproape disperați. Oamenii fluturau invitațiile în fața lor, gesticulând furios și înjurând și mai tare.”

Big Ben devine digital

În 1980, BBC World Service a anunțat că celebrul Big Ben va fi modernizat. Postul de radio a informat ascultătorii că turnul cu ceas va deveni digital și va fi redenumit „Digital Dave”. Noua versiune urma să emită și un buletin de știri de cinci minute în fiecare seară. În plus, celebrele bătăi ale clopotului urmau să fie înlocuite cu bip-uri. Mulți ascultători au sunat pentru a-și exprima indignarea. 

Televiziunea color în Suedia

În 1962, cu ani înainte ca televiziunea color să fie introdusă în Suedia, telespectatorii postului Sveriges Television au fost păcăliți să creadă că își pot transforma televizoarele alb-negru în color printr-un truc simplu.

Un „expert tehnic” a explicat în detaliu cum întinderea unei plase peste ecran putea modifica lungimile de undă ale luminii, permițând vizionarea în culori. Acest lucru se putea realiza ușor cu un obiect găsit în multe case: ciorapi de nailon. 

Efectul Jupiter-Pluto

În 1976, renumitul astronom Patrick Moore a anunțat la radio că, din cauza unei alinieri rare între Pluto și Jupiter, Pământul va experimenta o modificare a forțelor gravitaționale în acea dimineață, permițând oamenilor să plutească în aer. La ora 9.47, Moore a instruit ascultătorii să „sară acum!”. În câteva minute, au început să sune oameni care spuneau că au simțit efectul Jupiter-Pluto. O persoană a susținut că ea și alți 11 prieteni au „plutit ușor prin cameră”.

Mașina miraculoasă a lui Edison

În 1878, New York Graphic a păcălit cititorii făcându-i să creadă că Thomas Edison a creat o mașină capabilă să transforme pământul în carne și apa în vin. „Edison a inventat o mașină care va hrăni întreaga umanitate!”. Deși autorul a recunoscut la final că totul a fost un vis, mai multe ziare americane au republicat povestea crezând-o adevărată.

Erupția vulcanică falsă

Una dintre cele mai îndrăznețe farse a fost falsa erupție a vulcanului Mount Edgecumbe din Alaska în 1974. Oliver „Porky” Bickar, un tăietor de lemne local, a colectat 70 de anvelope pe care le-a depozitat într-un hangar, așteptând condițiile meteo potrivite. În ziua respectivă, Bickar a folosit un elicopter pentru a depune anvelopele în craterul vulcanului. Le-a stropit cu combustibil și le-a dat foc, provocând un nor gros de fum. Localnicii s-au grăbit pe străzi, temându-se că vulcanul inactiv de mult timp va erupe. Deși poliția și pompierii știau de farsă, Bickar uitase să informeze Garda de Coastă. Când au survolat zona, în loc de lavă topită, au văzut anvelopele arzând, înconjurate de litere uriașe care spuneau „PĂCĂLEALĂ DE 1 APRILIE”. 

Ziua Păcălelilor este momentul în care atât copii, cât și adulți se distrează cu glume și farsă, iar tradiția cere ca nimeni să nu se 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării