Salina Praid nu mai poate fi salvată: Vina, pasată chiar și pe castori
Ministra Mediului din România, Diana Buzoianu, a declarat vineri că Salina Praid nu mai poate fi salvată, subliniind că problema nu mai este „dacă” se va prăbuși tavanul, ci „când” și „cât de repede”.

Aceasta a povestit că, în timpul unei vizite făcute la Praid împreună cu ministrul Economiei, Radu Miruță, o parte din plafon s-a surpat chiar în ziua respectivă. Salina Praid este administrată de compania de stat Salrom, aflată în subordinea Ministerului Economiei, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.
Potrivit Dianei Buzoianu, mai multe instituții ale statului au ignorat riscurile și au așteptat, practic, producerea unui dezastru.
Ea a criticat modul în care s-a pasat responsabilitatea de la o instituție la alta, ajungându-se chiar la a da vina pe castori, care ar fi blocat cursul apei după ce au doborât copaci, provocând inundațiile din 2022.
„Este foarte clar că acolo nu mai poate să fie salvată mina respectivă, să poată să fie folosită. Acolo au fost foarte multe instituții care au așteptat să se întâmple dezastrul. Realitatea este că am văzut inclusiv declarațiile cu castorii. Cumva s-a pasat vina până când s-a ajuns la castori și castorii n-au mai putut să zică că „Nu e vina noastră””, a declarat Diana Buzoianu.
Ministrul a subliniat că autoritățile ar fi trebuit să intervină cu mult timp înainte. În februarie 2023, salina era deja afectată de o inundație majoră, iar în iulie, un plan de management al riscurilor întocmit de Apele Române indica un risc moderat de inundație, în ciuda evenimentelor anterioare.
Diana Buzoianu a menționat și lipsa de reacție din partea altor instituții relevante, cum ar fi Salrom, Conversmin sau ANRM, susținând că toate aceste autorități au asistat pasiv la agravarea situației.
Prioritatea este prevenirea unui dezastru ecologic
Ea a explicat că, în prezent, prioritatea Ministerului Mediului este prevenirea unui dezastru ecologic și asigurarea accesului la apă potabilă pentru locuitorii din zonă, menționând că o eventuală reconstrucție a minei turistice ține de decizia Ministerului Economiei.
Radu Miruță, ministrul Economiei, a confirmat la rândul său că instituțiile statului nu au acționat la timp pentru a preveni prăbușirea minei. Întrebat dacă mina de la Praid se va prăbuși, el a răspuns că este posibil și că aceasta s-ar putea transforma chiar într-un lac.
În același timp, Radu Miruță a dezvăluit că directorului de la Salrom i-a fost mărit salariul la scurt timp după dezastrul de la salina Praid, iar compania care administrează salina a organizat o petrecere de peste 12.000 de euro din fonduri publice, în timp ce autoritățile încercau să găsească soluții pentru gestionarea crizei.
În prezent, Guvernul ia în calcul construirea unei noi saline la Praid pentru a proteja un brand strategic.