Rusia și-a intensificat ofensiva militară pe două fronturi din Ucraina
Rusia și-a intensificat ofensiva militară pe două fronturi din Ucraina, punând presiune pe trupele de rezervă ale Kievului și amenințând că va extinde ostilitățile într-o nouă regiune ucraineană, în timp ce fiecare parte încearcă să obțină un avantaj înainte ca sezonul de lupte să se încheie în toamnă.

Moscova are drept obiectiv să maximizeze câștigurile teritoriale înainte de a lua în considerare în mod serios un armistițiu complet, au apreciat analiști și comandanți militari. Pe de altă parte, Ucraina încearcă să încetinească avansul rusesc cât mai mult posibil fără a înregistra pierderi prea mari de trupe, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
Forțele Kremlinului câștigă constant teren asupra centrului logistic strategic Pokrovsk, în est, a cărui capturare le-ar oferi o victorie majoră pe câmpul de luptă și le-ar apropia de obiectivul final de a cuceri în totalitate regiunea Donețk. Încleștările de acolo au împins, de asemenea, pentru prima dată luptele în apropiere de granița cu regiunea vecină Dnipropetrovsk.
Forțele ruse nu au putut ataca frontal orașul fortificat Pokrovsk, astfel că încearcă să-l încercuiască, într-o operațiune care presupune trecerea pe lângă granițele regiunii învecinate Dnipropetrovsk.
Într-un efort de a împiedica Moscova să își consolideze aceste poziții în est, forțele ucrainene încearcă să imobilizeze unele dintre cele mai bune și mai experimentate trupe ale Rusiei la sute de kilometri distanță, în regiunea Sumî, în nord-est.
„Cel mai bun scenariu pentru Ucraina,este ca aceștia să poată opri sau să oprească avansul rusesc” în centrul industrial ucrainean cunoscut sub numele de Donbas , care include regiunile Donețk și Luhansk, apreciază istoricul militar ruso-britanic Serghei Radcenko. În acest caz, Ucraina ar putea „folosi acest lucru ca bază pentru un acord de încetare a focului”.
„Există o probabilitate mai mare ca Rusia să ajungă la un fel de înțelegere cu Ucraina” în toamnă, când rușii „vor vedea amploarea ofensivei lor”, a adăugat expertul.
Incertitudine privind ajutorul SUA
În timp ce luptele se întețesc pe front, președintele ucrainean Vladimir Zelenski așteaptă o eventuală decizie a administrației Trump privind înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Decizia SUA de marți de a opri unele livrări de arme către Ucraina, pe fondul unei îngrijorări privind epuizarea propriilor arsenale va fi percepută probabil ca un regres în ceea ce privește aceste așteptări.
Ucraina se confruntă cu atacuri neîncetate în regiunea de graniță Sumî
În regiunea Sumî, forțele ucrainene se confruntă cu un baraj constant de bombe aeriene, drone și asalturi continue din partea unor grupuri mici de infanterie. Atacuri reușite ar însemna deplasarea forțelor rusești pe alte câmpuri de luptă din regiunea estică Donețk.
Forțele ucrainene au lansat atacuri în Sumi în aprilie și chiar au efectuat o mică ofensivă în regiunea rusă învecinată Kursk, pentru a bloca deplasarea a până la 60.000 de forțe rusești trimise pentru a consolida pozițiile din regiunile Donețk, Zaporijie și Herson, a declarat săptămâna trecută comandantul suprem al armatei Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski.
Dacă acele trupe ar fi fost deplasate, ritmul atacurilor rusești pe linia frontului ar fi crescut, cu potențialul de a strâmtora serios apărarea forțelor ucrainene în inferioritate numerică.
Strategia nu a fost lipsită de critici. Comandanții cărora li s-a ordonat să o pună în aplicare au denunțat faptul că s-a soldat cu pierderi inutile de vieți omenești.
Forțele rusești au pătruns până la 7 kilometri în regiunea nordică Sumî din diferite direcții de-a lungul frontierei.
Forțele ucrainene sunt hotărâte să le mențină acolo pentru a evita eliberarea forțelor rusești pentru luptele în est. Până acum au reușit, blocând până la 10.000 de soldați ruși numai în districtul Glușkovski din regiunea Kursk, unde Ucraina menține o prezență redusă după ce a fost în mare parte silită să părăsească zona în urma contraofensivei trupelor rusești și nord-coreene la începutul anului.
Rusia dorește câștiguri maxime la Donețk
Cea mai mare bătălie a războiului se desfășoară la Donețk, în timp ce Rusia se apropie de obiectivul său declarat de a cuceri în întregime regiunile Donețk și Luhansk.
Incapabile să atace direct centrul logistic Pokrovsk, o zonă strategică importantă, forțele ruse încearcă să încercuiască orașul, o manevră care necesită preluarea granițelor regiunii Dnipropetrovsk. Extinderea războiului într-o a șasea regiune ucraineană ar fi dăunătoare pentru moralul ucrainean și ar oferi Rusiei mai multă influență în negocieri în eventualitatea în care forțele ruse reușesc să-și creeze un punct de sprijin acolo.
Deocamdată, grupurile de sabotaj care au trecut granița au fost respinse de forțele ucrainene.
Însă, comandanții se tem că Rusia va avansa în cele din urmă, în timp ce Ucraina continuă să se confrunte cu deficite severe.
Lipsa soldaților și a proviziilor de-a pe linia frontului de 1.200 de kilometri, înseamnă că forțele ucrainene trebuie să se concentreze pe menținerea pozițiilor și conservarea resurselor, mai degrabă decât pe avansare, a declarat Oleksi Mahrinski, comandant adjunct al batalionului Lupii Da Vinci.
Comandanții descriu bătălii atât de intense sub un cer saturate de drone, astfel încât rotirea forțelor între poziții a devenit o operațiune mortală. Forțele ucrainene rămân în poziții de luptă timp de câteva săptămâni sau chiar mai mult, bazându-se pe proviziile transportate de drone.
Scopul rușilor „este să intre în regiunea Dnipropetrovsk, să aibă o poziție politică bună dacă președinții negociază pacea”, a declarat Andrii Nazerenko, comandantul Brigăzii 72, o unitate de drone din estul Ucrainei, referindu-se la potențiale discuții între Zelenski și președintele rus Vladimir Putin.
„Sunt foarte aproape de a obține ceea ce doresc”, a spus el.
Pe câmpul de luptă, forțele rusești par din ce în ce mai încrezătoare.
Nazerenko spune a observat o schimbare în moralul infanteriștilor ruși care avansează în ultimele luni. În loc să fugă în fața dronelor ucrainene, aceștia continuă să avanseze.
Nazerenko nu s-a putut abține să nu-l întrebe pe un prizonier rus: „Știi că vei muri. De ce continui?”
„Vom câștiga”, a răspuns soldatul rus.
Toate privirile sunt ațintite asupra următoarei mișcări a lui Trump
Zelenski speră că președintele american Donald Trump va renunța la ambivalența administrației sale față de Ucraina și își va semnala intenția de a continua sprijinul american, o mișcare care ar putea modifica și calculele Moscovei.
Cei doi președinți s-au întâlnit săptămâna trecută în marja unui summit NATO și au discutat despre un posibil pachet de arme, inclusiv sisteme de rachete Patriot pe care Ucraina intenționează să le achiziționeze cu sprijin european.
Însă anunțul Departamentului Apărării al SUA pune acum această așteptare sub semnul întrebării. Oprirea oricăror arme din partea SUA ar fi o lovitură pentru Ucraina, care se luptă să facă față bombardamentelor aeriene zilnice ale Rusiei.
Zelenski speră, de asemenea, că Trump va pedepsi Rusia prin impunerea unor sancțiuni mai dure asupra sectoarelor energetic și bancar, care finanțează efortul de război al Kremlinului.
Europa și SUA au impus sancțiuni succesive Rusiei de la invazia la scară largă, însă, potrivit lui Zelensk,i aceste măsuri nu au fost suficiente pentru a distruge mașina de război a Moscovei. El a propus un plafon de preț al petrolului rusesc de 30 de dolari pe baril.
Emisarul UE pentru sancțiuni, David O'Sullivan, a declarat că Europa trebuie să mențină presiunea prin sancțiuni. În același timp, ar „exista posibilitatea ca, dacă Rusia se comportă corect, să avem un fel de armistițiu și un fel de negociere, dar, deocamdată, Rusia nu pare să își dorească acest lucru”.