Rusia şi-a infiltrat agenţi secreţi în Ucraina cu mult înainte de război
Când primele trupe ruseşti au ajuns la centrala nucleară de la Cernobîl, pe 24 februarie, s-au ciocnit cu unităţile ucrainene însărcinate să protejeze locul. Două ore mai târziu, 169 de soldaţi ai Gărzii Naţionale a Ucrainei şi-au depus armele fără luptă.
Acest succes rusesc la Cernobîl nu a fost un accident, ci face parte dintr-o operaţiune de lungă durată a Kremlinului de infiltrare a agenţilor sub acoperire, scrie Reuters, citând cinci surse, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
Planificatorii militari apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin credeau că, cu ajutorul acestor agenţi, Rusia ar avea nevoie doar de o mică forţă militară şi de câteva zile pentru a forţa administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să fugă sau să capituleze.
Jurnaliştii Reuters au vorbit cu zeci de oficiali din Rusia şi Ucraina şi au studiat documente ale instanţei ucrainene şi declaraţii legate de ancheta privind comportamentul oamenilor care lucrează la centrala nucleară de la Cernobîl.
Aceste date le-au permis să stabilească că infiltrarea a fost mult mai profundă decât se recunoaşte public.
Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a declarat într-un interviu că, la momentul invaziei, Rusia avea agenţi în agenţiile de apărare, securitate şi de aplicare a legii din Ucraina.
genţi ruşi au fost trimişi la Cernobîl în 2021 pentru a mitui oficialii şi a deschide calea pentru o preluare fără sânge, scrie agenţia, citând o sursă care ar fi avut cunoştinţe directe despre planurile Kremlinului.
Reuters nu a putut verifica în mod independent veridicitatea acestei afirmaţii.
„Deşi Rusia a preluat controlul Cernobîlului, planul său de a prelua puterea la Kiev a eşuat. Potrivit numeroaselor surse din Rusia şi Ucraina, în multe cazuri „agenţii adormiţi” introduşi de Moscova nu au reuşit să îşi facă treaba.
Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei a spus că agenţii şi şefii lor au considerat că Ucraina este slabă, ceea ce a fost o „amăgire completă”, scrie Reuters.
Potrivit agenţiei, oamenii pe care Kremlinul i-a contat drept mandatari în Ucraina şi-au supraestimat influenţa în anii care au precedat invaziei.
În planificarea sa, Kremlinul s-a bazat pe „clovni care nu ştiu mare lucru, dar spun mereu ce vrea conducerea să audă pentru că altfel nu vor a fi platit" a relatat o sursă apropiată de conducerea separatiştilor susţinuţi de Moscova.
Cu toate acestea, potrivit Reuters, serviciile secrete ruse au avut succes într-un domeniu: au semănat neîncredere în interiorul Ucrainei şi au scos la iveală deficienţele Serviciului de Securitate ucrainean, care are sarcina de a urmări trădătorii şi colaboratorii.